Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch hpv campagne bewustwording

Wat weet jij over HPV? (2/6) 🧠📚

19 juni 2023

Wat weet jij over HPV?

Het Humaan Papillomavirus, kortweg HPV, is een veel voorkomend seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa. Acht op de tien mensen in Nederland raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. In sommige gevallen kan de besmetting leiden tot kanker. Bijna alle vormen van baarmoederhalskanker bij vrouwen worden veroorzaakt door HPV. Ook bij verschillende andere vormen van kanker, zoals kanker aan de penis bij mannen, kanker aan de schaamlippen bij vrouwen en kanker in de mond – en keelholte, speelt HPV een rol. 

Ondanks deze ernstige, mogelijke gevolgen van een besmetting met HPV weten toch veel mensen, zowel jong en oud, weinig tot niets over dit virus. En het aantal besmettingen neemt toe. Daarom loopt er nu in Nederland een campagne van het RIVM om jongeren van 18 tot 27 jaar over HPV te informeren. De campagne is erop gericht de jongeren te motiveren zich te laten vaccineren tegen HPV. De vaccinatie is dit jaar nog gratis.

LEVEL UP! 

Onder het motto 'LEVEL UP!' werkt Ocan aan een eigen campagne, gericht op jongeren met onder meer een Caribische achtergrond. Een aantal Caribische jongeren en ouders hebben een training gevolgd om jongvolwassenen in Nederland te informeren en bewust te maken over HPV, door middel van de vaccinatiecampagne.  


In een zesdelige serie artikelen wordt er ook aandacht aan deze campagne besteed. In dit tweede deel een interview met Tishana Martijn.

ocan caribisch hpv campagne bewustwordingTishana Martijn (23) is geboren in Rotterdam, haar beide ouders komen uit Curaçao. Tishana studeert aan de Erasmus Universiteit, waar zij een master doet in Global Business & Sustainability. Naast haar studie is zij ook vicevoorzitter van de jongerenadviesraad van de gemeente Rotterdam, ‘jong010’. Deze raad geeft adviezen aan de burgermeester en wethouders over hoe de stad mooier, beter en leuker gemaakt kan worden voor jongeren. In haar vrije tijd zwemt Tishana heel graag.
Stichting Ocan heeft Tishana uitgenodigd om deel te nemen aan de ambassadeurstraining, waarna ze bijeenkomsten zal gaan organiseren om Caribisch-Nederlandse jongeren te informeren over HPV.

Tishana: “Het enige dat ik wist over HPV voordat ik de ambassadeurstraining volgde, was dat HPV baarmoederhalskanker kan veroorzaken. In de training leerde ik meer over HPV, over hoe je besmet kunt raken, dat bepaalde soorten HPV baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken en dat het een veelvoorkomende soa is. Ik was geschokt toen ik hoorde dat bijna 80 procent van de mensen HPV één of twee keer in hun leven oploopt. Ik wist ook niet dat zelfs het gebruik van een condoom je niet volledig beschermt tegen HPV. Ik weet nu veel meer over HPV dan voorheen.”

Naast HPV kwam ook het taboe rond seksualiteit in de training aan bod. “Zelf kreeg ik zowel thuis als op school seksuele voorlichting. Eerst op de basisschool en daarna op de middelbare school. Seksuele voorlichting werd meestal gegeven in de biologieles. Er werd veel ocan caribisch hpv campagne bewustwordinggesproken over de verschillende soorten soa’s, condoomgebruik en andere vormen van anticonceptie. Thuis was de voorlichting minder uitgebreid dan op school. Thuis werd er meer verteld over de praktische kant van seksualiteit. Dan ging het erover dat je als vrouw op een dag ongesteld wordt en dat je dan zwanger kan raken. Mijn ouders vertelden ook over de verschillende soa’s die er zijn en dat je jezelf kunt beschermen tegen zwangerschap en soa’s door met een condoom te vrijen. Maar ik kreeg geen informatie over HPV, ook niet op school.”

Jongeren met een leeftijd tussen 18 en 27 worden dit jaar uitgenodigd om zich gratis te laten vaccineren tegen HPV. Als tiener kreeg ook Tishana een brief om zich te laten vaccineren. Omdat zij zich eerder niet liet vaccineren, kreeg zij dit jaar opnieuw een uitnodiging om zich te laten vaccineren.  

Tishana: “Toen ik de eerste uitnodigingsbrief kreeg dacht ik, dat doe ik wel een keer. Ik hoef die prik nu niet en ik kan het ook later, of ooit, nog wel eens doen. Ik zag de urgentie er niet direct van in. Nu weet ik veel meer over HPV. Zelfs op Instagram zie ik campagnes over de HPV-vaccinatie. Ik denk dat dit jongeren meer aanspreekt dan een brief. Voor sommige jongeren kan een brief voldoende zijn, die gaan zich er vervolgens in verdiepen en meer informatie zoeken op internet. Maar andere jongeren zien het als weer een nutteloze brief. Ook ik heb dit jaar dus een brief gekregen maar als je me nu vraagt wat er in de brief staat dan weet ik niet meer. Ik heb het wel gelezen, maar ik onthoud het niet zo goed.”

Seksuele bewustwording

Tishana vindt dat jongeren goede voorlichting moeten krijgen om meer bewust te worden van seksuele gezondheid en HPV. Als ambassadeur organiseert ze bijeenkomsten om met Caribische jongeren over seksualiteit en HPV te praten. 

Tishana: “Jongeren praten wel over soa’s, maar vooral in vertrouwde gesprekken. Dan heb ik het over soa’s zoals chlamydia en syfilis. Over HPV wordt er minder gesproken.

Omdat veel jongeren niet informatie over HPV weten, zouden ze zich kunnen schamen om erover te praten. Ik vind het belangrijk dat jongeren zich bewuster worden van hun seksuele gezondheid, onder andere door meer te weten te komen over HPV en de risico’s die een infectie met zich meebrengt.

Voor mij is seksuele gezondheid dat je lekker in je vel zit, dat je goed voor je zelf zorgt, dat je je goed mag voelen over je eigen lichaam en dat je veilige seks hebt. Ik vind het dan ook goed dat stichting Ocan is gekomen met een campagne over HPV. En dat seksuele gezondheid hierin een belangrijk onderwerp is. Hoewel veel mensen zeggen dat het tegenwoordig veel makkelijker is om openlijk over seksualiteit te praten dan vroeger, is het nog steeds wel een taboe. Daarom is het belangrijk dat deze training en bijeenkomsten worden georganiseerd, omdat het voor jongeren een goede manier is om de juiste informatie te krijgen. Want je kunt pas een goede beslissing nemen als je voldoende informatie hebt. ocan caribisch hpv campagne bewustwording

Ik geloof dat ik als ambassadeur Stichting Ocan kan helpen om jongeren bewust te maken over HPV. Omdat ik zelf jong ben, vinden jongeren het minder eng of ongemakkelijk om die informatie van mij te horen. Het gaat om een stukje herkenning in de zin dat we allemaal jong zijn en een Caribische achtergrond hebben. Dat verlaagt de drempel om er onderling met elkaar over in gesprek te gaan.”

Niet bang voor HPV

HPV kan verschillende soorten kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker, vaginale kanker, peniskanker en anus kanker. Volgens het RIVM krijgen in Nederland jaarlijks ruim 1.000 vrouwen en 300 mannen kanker door HPV. Maakt deze kennis Tishana niet bang? Heeft het invloed op haar gedrag? 

Tishana: “Ik ben er niet bang voor. Ik heb geen grip op de toekomst en kan niet in een kristallen bol kijken of ik geïnfecteerd word, of erger. Maar het enige dat je wel kunt doen, is je er bewust van zijn en jezelf goed beschermen.”

Voor informatie over HPV en vaccinatie ertegen ga naar www.hpvkeuze.nl

Tekst: Yvette Cijntje

Deze interview artikelen verschijnen wekelijks ook in de kranten Amigoe (Nederlandstalig), Èxtra (Papiamentstalig) en The Daily Herald - The Weekender supplement (Engelstalig).

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.