Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch hpv campagne bewustwording

Wat weet jij over HPV? (3/6) 🧠📚

26 juni 2023

Het Humaan Papillomavirus, kortweg HPV, is een veel voorkomend seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa. Acht op de tien mensen in Nederland raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. In sommige gevallen kan de besmetting leiden tot kanker. Bijna alle vormen van baarmoederhalskanker bij vrouwen worden veroorzaakt door HPV. Ook bij verschillende andere vormen van kanker, zoals kanker aan de penis bij mannen, kanker aan de schaamlippen bij vrouwen en kanker in de mond – en keelholte, speelt HPV een rol. 

Ondanks deze ernstige, mogelijke gevolgen van een besmetting met HPV weten toch veel mensen, zowel jong en oud, weinig tot niets over dit virus. En het aantal besmettingen neemt toe. Daarom loopt er nu in Nederland een campagne van het RIVM om jongeren van 18 tot 27 jaar over HPV te informeren. De campagne is erop gericht de jongeren te motiveren zich te laten vaccineren tegen HPV. De vaccinatie is dit jaar nog gratis.

  

LEVEL UP!

Onder het motto 'LEVEL UP!' werkt Ocan aan een eigen campagne, gericht op jongeren met onder meer een Caribische achtergrond. Een aantal Caribische jongeren en ouders hebben een training gevolgd om jongvolwassenen in Nederland te informeren en bewust te maken over HPV, door middel van de vaccinatiecampagne.  

In dit derde deel een interview met een ambassadeur die de campagne bij ouders onder de aandacht probeert te brengen, samen met een pastoraal werker.

Lionel Martijn (64) is directeur van Ocan, ambassadeur van LEVEL UP!, vader van een zoon van 31 en een dochter van 16. Godian Ejiogu (53) is een pastoraal werker en psychosociaal therapeut. Hij heeft in zijn werk zowel te maken met mensen van Caribische- als van Afrikaanse afkomst. Hij is vader van twee zonen van 20 en 16 jaar en een dochter van 18 jaar.

ocan hpv bewustwoording Lionel MartijnOp de vraag hoe zij seksuele voorlichting geven of hebben gegeven aan hun kinderen geeft Lionel aan dat hij het vooral liet afhangen van wat ze op school aan seksuele voorlichting kregen. “Bij ons thuis werd niet over seks gesproken. Helemaal niet wanneer je kinderen een leeftijd hebben waarop je niet wil dat ze seks hebben. Je denkt dat als je het er niet over hebt, dat je kinderen er zelf ook niet aan denken of er niks mee doen. Maar rond de leeftijd van elf, twaalf jaar worden ze toch nieuwsgierig. Ze beginnen dingen te ontdekken. Mijn dochter was nog heel jong toen haar moeder stierf. Toen zij ongesteld werd hebben twee tantes haar het een en ander verteld.

Zo hebben zij mij een beetje geholpen. Met mijn zoon ging het toch iets anders, ik heb daar minder moeite voor gedaan. We hebben het er wel eens over gehad, maar hij zei dan zoiets als: ‘Nou papa dat weet ik allemaal hoor. Dat hoef je mij niet te vertellen’. Heel stoer dus. En hij kwam ook niet uit zichzelf naar mij toe met vragen.” Interview art 3 GodianEjiogu interviwartikel 350px Ocan HPV bewustwording

Godian: “Dat herken ik. Om mijn zonen maakte ik mij minder zorgen dan om mijn dochter. In de Afrikaanse context, ik kom uit Nigeria, is het zo dat je geen zwanger meisje in je huis wilt hebben. Je wordt dan gezien als een slechte opvoeder. In mijn cultuur wordt het kind dat zo geboren wordt een bastaard genoemd. Ik heb geprobeerd met mijn dochter te praten, maar zij wees dat af en zei dat ze daar niet mee bezig is. Thuis werd niet over seksuele onderwerpen gesproken. Toen ze ongesteld werd, wat ik hoorde via een vriendin, die mij uitlegde hoe gevaarlijk het kon zijn als ze niet wist hoe ze zichzelf moest verzorgen, heb ik vriendinnen ingeschakeld om met haar te praten over hoe ze met de menstruatie moest omgaan.”

Wat kregen zij zelf mee over seksualiteit in hun jeugd?

Lionel: “Toen ik rond mijn twaalfde ‘verkering’ kreeg met een schoolvriendin, die ook twaalf was, zeiden mijn ouders: ’Denk erom dat je geen problemen voor ons veroorzaakt.’ Wat ze precies bedoelden hebben ze niet gezegd. Later begreep ik het. Dat ik haar niet moest ontmaagden en niet zwanger maken. Ik had drie zussen. Daar waren mijn ouders heel zuinig op, zij moesten kuis blijven. Anders werden hun kansen om later met een gegoede partij te trouwen minder.”

Godian:”Ik ben geboren en getogen in een dorp in Nigeria. Over dit soort zaken werd er niet gesproken. Noch op school, noch in de familie. In een dorp kent iedereen elkaar, elk verhaal gaat dus snel rond. Over wie het met wie doet bijvoorbeeld. Daarna worden de ouders erop aangesproken als hun zoon of dochter met iemand aan het scharrelen is. Maar over seksualiteit werd er verder niet gesproken. Eigenlijk heb ik dat gesprek ook niet echt met mijn kinderen gevoerd. Ik denk dat zij aanvoelden dat ik het ongemakkelijk vond.”

Ook Lionel geeft aan dat hij het ongemakkelijk vindt om vrij te praten over onderwerpen die te maken hebben met seksualiteit. “Vrienden van mij begonnen zonder enige directe aanleiding, met hun kinderen aan de keukentafel bijvoorbeeld, te praten over de anticonceptiepil. In de trant van: als je die inneemt en je gaat met een jongen naar bed, dan word je niet zwanger. Ik vind dat als je het op deze manier doet, dat je ze juist op gedachten brengt.”

Beide vaders zeggen pas over HPV te hebben gehoord toen zij de vaccinatiebrief voor hun kinderen hebben gekregen. Godian: “Voor die tijd leefde het niet bij mij. Ik wist helemaal niets over HPV. Na het lezen van de brief zijn we bij de GGD geweest voor een gesprek. Aan de jongens is toen verteld, dat de vaccinatie niet alleen voor hunzelf belangrijk is, maar ook goed is voor de bescherming van meisjes. Toen hebben mijn kinderen aangegeven dat ze de vaccinatie wél wilden. Ook mijn oudste zoon, die normaal tegen vaccinaties is. Het was hun bewuste keuze en ik sta achter hun besluit.”

De huidige campagne tegen HPV is gericht op jongeren van 18 tot 27 jaar. In Nederland kunnen meisjes vanaf hun tiende verjaardag al langer gevaccineerd worden tegen een HPV besmetting. Voor Lionel voelde het niet goed toen zijn dochter rond haar 10e verjaardag de uitnodigingsbrief kreeg voor de vaccinatie. “Ik had weinig tot geen informatie over de eventuele gevolgen van vaccinatie. Ik dacht: ik doe niets bij mijn kind wat daarna niet terug te draaien is. Nu is er veel meer over gepubliceerd. We weten nu dat het geen ernstige bijwerkingen heeft. We gaan binnenkort dan ook een afspraak maken voor de vaccinatie.”

Lionel en Godian zeggen het goed te vinden dat er nu campagne gevoerd wordt om meer voorlichting te geven over HPV. Godian:”Dit soort belangrijke informatie moet iedereen bereiken.” Lionel staat als ambassadeur van LEVEL UP! uiteraard ook achter de campagne, maar hij vindt wel dat het nog te veel gericht is op jongeren. “Ik had graag gezien dat het meer gericht is op ouders. Zij moeten het gesprek aangaan met hun kinderen. Tot 18 jaar zijn de ouders verantwoordelijk voor hun kinderen. Je mag de ouders aanspreken op hun rol. Zij moeten ook weten wat HPV is en wat de gevolgen van een besmetting kunnen zijn.”

Voor informatie over HPV en vaccinatie ertegen ga naar www.hpvkeuze.nl

Tekst: Désirée Martis

Deze interview artikelen verschijnen wekelijks ook in de kranten Amigoe (Nederlandstalig), Èxtra (Papiamentstalig) en The Daily Herald - The Weekender supplement (Engelstalig).

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.