Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch hpv campagne bewustwording

Wat weet jij over HPV? (4/6) 🧠📚

03 juli 2023
Het Humaan Papillomavirus, kortweg HPV, is een veel voorkomend seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa. Acht op de tien mensen in Nederland raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. In sommige gevallen kan de besmetting leiden tot kanker. Bijna alle vormen van baarmoederhalskanker bij vrouwen worden veroorzaakt door HPV. Ook bij verschillende andere vormen van kanker, zoals kanker aan de penis bij mannen, kanker aan de schaamlippen bij vrouwen en kanker in de mond – en keelholte, speelt HPV een rol. 

Ondanks deze ernstige, mogelijke gevolgen van een besmetting met HPV weten toch veel mensen, zowel jong en oud, weinig tot niets over dit virus. En het aantal besmettingen neemt toe. Daarom loopt er nu in Nederland een campagne van het RIVM om jongeren van 18 tot 27 jaar over HPV te informeren. De campagne is erop gericht de jongeren te motiveren zich te laten vaccineren tegen HPV. De vaccinatie is dit jaar nog gratis.

  

LEVEL UP!

 Onder het motto 'LEVEL UP!' werkt Ocan aan een eigen campagne, gericht op jongeren met onder meer een Caribische achtergrond. Een aantal Caribische jongeren en ouders hebben een training gevolgd om jongvolwassenen in Nederland te informeren en bewust te maken over HPV, door middel van de vaccinatiecampagne.  

In een zesdelige serie artikelen wordt er aandacht aan deze campagne besteed.
Dit vierde deel is een interview met Nadine Robertus.

Interview art 4 Nadine Robertus Ocan hpv bewustwording caribiscjNadine Robertus (50), projectmedewerker bij een universitair opleidingsinstituut en moeder van zoon Dean (15), kwam in actie nadat ze hoorde over HPV en dat het baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ze begon informatie te zoeken om er meer over te weten te komen. Nadine is niet alleen voorzichtig en alert voor haar eigen gezondheid, maar ook over die van haar zoon. Omdat zij toen ze opgroeide weinig tot geen seksuele voorlichting kreeg, besloot zij al voor de geboorte van haar zoon dat seksuele voorlichting een belangrijk onderdeel van haar opvoeding zou zijn. Het is voor Nadine volkomen normaal dat zij samen met Dean informatie zoekt en samen praat over HPV.

Nadine: “Omdat bepaalde ziektes erfelijk kunnen zijn, let je daar ook extra op binnen je familie. Natuurlijk naast een zo gezond mogelijke levensstijl proberen te hebben. Dus toen ik hoorde over de HPV-campagne, ben ik meteen gaan lezen wat het inhoudt en waar je op moet letten. Ik heb het erover gehad met Dean. Ik heb hem uitgelegd wat HPV is, hoe je het kunt krijgen, wat het kan veroorzaken, en vooral, hoe je je ertegen kunt beschermen. En dit vanuit het hele spectrum van hygiëne. Goed voor je lichaam zorgen is ook een manier om verantwoordelijkheid te nemen voor je lichaam. Weten wat de gevolgen kunnen zijn als je geen voorzorgsmaatregelen neemt. Dat er risico’s zijn die je kunt lopen.”

Dean heeft de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie ontvangen en staat ook open voor de vaccinatie. “Maar het is zijn keuze of hij zich laat vaccineren of niet. Ik ga niet achter hem aanzitten en zeuren dat hij het moet doen. Ik vind het belangrijker dat hij bewust nadenkt over zijn eigen seksuele ontwikkeling en verantwoordelijkheid neemt voor zijn lichaam en dus ook voor zijn leven. Misschien kan hij wel voorkomen dat hij besmet raakt met HPV, maar loopt hij een andere ziektes op.” 

Nadine en de vader van haar zoon hebben al voor zijn geboorte bewust gedacht om later aandacht te besteden aan de seksuele opvoeding van hun zoon. Maar vanaf wanneer begin je daarmee? Die situatie deed zich voor toen Dean negen jaar oud was en de schoolleiding alle ouders opriep om te praten over de geruchten dat sommige kinderen pornofilms zouden kijken. Achteraf bleek dat overigens niet zo te zijn, maar voor Nadine was het wel een moment om te beginnen met seksuele voorlichting aan haar zoon. Het zelfbeeld dat je hebt over je lichaam en de normen en waarden wat betreft je seksuele relaties, zijn hierin voor haar een belangrijk element. Nadine heeft nu al vijf jaar regelmatig gesprekken over seksualiteit met haar zoon.

Praten over seksualiteit

Nadine: “Ik besefte dat Dean dingen wilde weten, maar dat hij het ook best spannend vond. Dus hebben we afgesproken om er het jaar daarop over te praten. Toen hij tien werd, vroeg ik of hij er nu het gesprek over wilde aangaan, of toch liever later. Hij wilde het meteen doen, maar alleen met mij. Zijn vader mocht er alleen af en toe bij komen. Hij kon alles vragen wat hij wilde weten. Dit bleef ook later in andere gesprekken zo. Want het gaat niet om één gesprek en dan ben je klaar. Inmiddels hebben we talloze keren gepraat, soms op mijn initiatief, omdat iets mijn aandacht trok, of omdat ik iets las en andere keren op zijn initiatief.” Dean is nog niet met iemand naar bed geweest. 

“Eens in de zoveel tijd kijk ik in het bijzijn van Dean in zijn mobiele telefoon. Ik stel hem vragen over bijvoorbeeld stickers die ik zie. Dean vertelde een keer het verhaal van een klasgenoot die op zijn telefoon naar pikante plaatjes zat te kijken. Deze jongen maakte de opmerking dat hij zich wel afvroeg wat Dean’s moeder hiervan zou vinden. Dean zei niks, maar moest wel stiekem in zichzelf lachen. “Ja mama jij weet alles van mij”, zei hij. “En wat vindt je daarvan, Dean”, vroeg ik. “Ik vind dat fijn”, zei hij.”

De generatie van mijn moeder wist niet beter

 Zo vrij als Nadine met haar zoon praat over seksualiteit, zo anders was dat voor haarzelf toen zij zijn leeftijd had. Als opgroeiend meisje kreeg Nadine zelf weinig tot geen seksuele voorlichting.

Nadine: “Mijn moeder gaf me een christelijk boek waarin naast andere thema’s twee hoofdstukken bevatte met de titels: ‘Hoe een jongen een man wordt’ en ‘Hoe een meisje een vrouw wordt’. Dat was het! Het is jammer, want als dat anders was geweest hadden sommige zaken makkelijker kunnen zijn en had ik niet voor alles zelf het wiel uit moeten vinden. Mijn moeder kwam uit een heel groot gezin en ik kan me goed voorstellen dat in die tijd moeders ook geen informatie kregen. Ik heb het mijn moeder daarom geen enkel moment kwalijk genomen. De generatie van mijn moeder wist niet beter, zij hebben het gedaan zoals zij zelf zijn opgevoed.

Maar ik heb voor mezelf wel de keuze gemaakt dat ik het anders wilde doen. En dat heb ik ook zo afgesproken met de vader van mijn kind.”

Voor informatie over HPV en vaccinatie ertegen ga naar www.hpvkeuze.nl 

Tekst: Yvette Cijntje

Deze interview artikelen verschijnen wekelijks ook in de kranten Amigoe (Nederlandstalig), Èxtra (Papiamentstalig) en The Daily Herald - The Weekender supplement (Engelstalig).

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.