Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch Rondetafelgesprek  SlavernijverledenTweede Kamer

2e Rondetafelgesprek Het Nederlands Slavernijverleden van Vaste cie. voor Binnenlandse Zaken vindt plaats, “do we need to create awareness to have an apology or do we need an apology to create awareness?”

28 juni 2022

Tijdens het rondetafelgesprek van de vaste Kamercommissie BiZa (Binnenlandse Zaken) van de Tweede Kamer op 27 juni 2022 heeft directeur-bestuurder Lionel Martijn, MSUS, namens Ocan een bijdrage geleverd. Het rondetafelgesprek vond plaats in de Troelstrazaal.

Martijn heeft zijn dank uitgesproken voor de uitnodiging omdat het begin dit jaar was misgelopen.

Benadrukt is dat welgemeende excuses aangeboden moeten worden, zonder voorbehoud. Om deze excuses zal door Ocan niet gevraagd worden, omdat je niet mag verwachten dat slachtoffers de daders hierom gaan smeken. Dit zal te vernederend zijn en gênant anno 2022. Het moreel kompas van de huidige vertegenwoordigers en gezagsdragers moeten nu spreken. Het gesprek moet vervolg krijgen. In de titel van dit artikel citeren wij een lid van de Eilandsraad van Saba de heer Vito Charles die bij het beantwoorden van de vragen van de Kamerleden zich afvroeg “do we need to create awareness to have an apology or do we need an apology to create awareness?”. Dit resoneerde met genodigden en gasten op de publieke tribune en werd als quote van de dag beschouwd.

Als Ocan zijn we blij dat er Koninkrijksbreed eindelijk werd gesproken over de slavernijperiode. Dit is een doorbraak. Het is voor het eerst dat er op dit niveau tussen het Nederlandse parlement en ingezetenen van alle 6 eilanden over het onderwerp slavernijperiode is gesproken. Deze sprekers bestonden uit volksvertegenwoordigers, relevante experts, maatschappelijke organisaties en wetenschappers.

Tijdens dit tweede Rondetafelgesprek over het Nederlands Slavernijverleden kon de Caribische gemeenschap, in tegenstelling tot het eerste Rondetafelgesprek, zelf rechtstreeks haar verhaal aan de Commissie doen. Omdat er verschillen zijn in de vorm van slavernij en hoe de zes Caribische gemeenschappen dit ervaren hebben was het cruciaal dat iedereen aan bod kon komen met een eigen verhaal.

We blijven verbonden aan elkaar en om dit in de toekomst beter te zijn de volgende sleutelwoorden in ons betoog genoemd: erkenning, fatsoen, berouw, herstel, vergeving, verzoening en samen Koninkrijk.

Betoog

Het betoog van Lionel Martijn, MSUS kunt u HIER lezen.

Terugkijken

Wilt u direct naar de bijdrage van Lionel Martijn, MSUS? Klik HIER  voor de video op de website van de Tweede Kamer.

Wilt u het 2e Rondetafelgesprek Het Nederlands Slavernijverleden in zijn geheel terugkijken? Klik dan HIER voor de video op de website van Tweede Kamer

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.