Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch hpv campagne bewustwording

Wat weet jij over HPV? (1/6) 🧠📚

13 juni 2023

Het Humaan Papillomavirus, kortweg HPV, is een veel voorkomend seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa. Acht op de tien mensen in Nederland raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. In sommige gevallen kan de besmetting leiden tot kanker. Bijna alle vormen van baarmoederhalskanker bij vrouwen worden veroorzaakt door HPV. Ook bij verschillende andere vormen van kanker, zoals kanker aan de penis bij mannen, kanker aan de schaamlippen bij vrouwen en kanker in de mond – en keelholte, speelt HPV een rol. 

Ondanks deze ernstige, mogelijke gevolgen van een besmetting met HPV weten toch veel mensen, zowel jong en oud, weinig tot niets over dit virus. En het aantal besmettingen neemt toe. Daarom loopt er nu in Nederland een campagne van het RIVM om jongeren van 18 tot 27 jaar over HPV te informeren. De campagne is erop gericht de jongeren te motiveren zich te laten vaccineren tegen HPV. De vaccinatie is dit jaar nog gratis.

LEVEL UP! 

Onder het motto 'LEVEL UP!’ werkt Ocan aan een eigen campagne, gericht op jongeren met onder meer een Caribische achtergrond. Een aantal Caribische jongeren en ouders hebben een training gevolgd om jongvolwassenen in Nederland te informeren en bewust te maken over HPV, door middel van de vaccinatiecampagne.   

In een zesdelige serie artikelen wordt er aandacht aan deze campagne besteed. In dit eerste deel een interview met een aantal ambassadeurs van de campagne.

Gilberto Morishaw (28) is werkzaam bij een klimaat technologiebedrijf en voorzitter van de Raad van Toezicht van Ocan. Myesha Marlin (22) studeert Interview art 1 IMG 8403 350px ocan caribisch hpv bewustwordingSocial Work en is vrijwilliger om de hulpvragen van Caribische jongeren die naar Nederland komen te beantwoorden. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over huisvesting en inschrijving bij de gemeente. Onira Severina (38) is werkzaam bij een wijkcentrum, waar ze trainingen geeft in digitale vaardigheden. Ze is bestuurslid van SPLIKA, een stichting die zich onder andere inzet voor de erkenning van het Papiaments.

Wat wisten zij over HPV voordat ze de training volgden om voorlichting te gaan geven, in het kader van de campagne LEVEL UP!?

Gilberto: “Ik wist er wel iets van. Jaren geleden kwam het in het nieuws dat vrouwen baarmoederhalskanker kunnen krijgen door een besmetting. In de VS waren ze begonnen met vaccineren tegen het Papillomavirus. Ik wist wel dat HPV het risico op het krijgen van kanker verhoogt. Ik wist ook dat veel mensen het virus bij zich dragen, maar dat je er niet zo veel van merkt. Je wordt er niet ziek van. Maar ik wist niet dat er zo veel verschillende types HPV virussen zijn.

Interview art 1 IMG 8375 350px Ocan caribisch HPV bewustwordingOnira hoorde voor het eerst over baarmoederhalskanker als mogelijk gevolg van een HPV besmetting toen ze vlak voor haar dertigste een uitnodiging kreeg om zich te laten testen in het kader van het bevolkingsonderzoek. Haar eerste reactie was: ‘Wat ís dit?’. “Ik vouwde het blaadje weer op en deed het in een laadje. Maar uiteindelijk heb ik de test wel gedaan. Op aandringen van de mensen om mij heen.

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik zelf nooit informatie heb gezocht over het HP virus, totdat ik de trainingsbijeenkomst van Ocan ging bijwonen. Ondanks dat ik twee keer bij de huisarts ben geweest voor het bevolkingsonderzoek. Ik wist er gewoon heel weinig van. Door mijn huisarts is mij ook niet verteld hoe belangrijk het is om je te informeren over het virus. Maar nu weet ik er gelukkig meer van.”

Ook Myesha wist weinig tot niets wist over HPV toen zij de brief van het RIVM kreeg. “In de brief stond dat je je gratis kon laten vaccineren. En ik dacht ‘Oh weer een vaccinatie, we zien wel’ en stopte de brief weg. Ik ben er mij niet direct in gaan verdiepen. Totdat ik door Ocan benaderd werd om ambassadeur te worden. Tijdens de eerste bijeenkomst kregen we zo veel informatie, dat ik mij bewuster werd van hoe belangrijk het is om jezelf te informeren over HPV. Wil je als ambassadeur jongeren gaan informeren, dan moet je zelf ook goed geïnformeerd zijn. En toen heb ik mij ook laten vaccineren. Ja, het is een must!”

De ambassadeurs vinden het best een uitdaging om met Caribische jongeren in gesprek te gaan over een onderwerp als HPV. Als je het over HPV, een seksueel overdraagbare aandoening, hebt dan heb je het automatisch over seks. En dat is nou een onderwerp waar niet iedereen makkelijk openlijk over praat.

Gilberto: “Ik kan niet voor iedereen spreken, maar als ik kijk naar de mensen om mij heen, merk ik dat de mensen niet met dit soort onderwerpen bezig zijn. Het raakt ze niet echt. Ze denken ‘Nou ja, het komt wel’. Dit soort campagnes zien ze als iets dat ver van hun bed staat. Er heerst er een taboe om over dit soort onderwerpen te praten en daarbij is het ook zo dat Caribische jongeren niet praten over onderwerpen die in het nieuws zijn.”

Onira: “Sowieso bestaat het beeld, dat soa iets is dat ‘slechte, losbandige mensen’ hebben. Nette mensen krijgen dat niet. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘Vroeger hadden we dit soort ziektes niet’. Terwijl ik denk dat dit soort ziektes hoogstwaarschijnlijk vroeger ook al bestonden, alleen toen nog geen naam hadden. En waarschijnlijk sprak men er ook toen niet over. Mijn ervaring is dat Caribische mensen veel moeite hebben om te praten over ongemakkelijke onderwerpen, door alle morele ‘toestanden’ die men verbindt aan seksualiteit. Wie gaat nou bijvoorbeeld als een vijftig jarige vrouw toegeven dat ze niet weet hoe haar vagina eruit ziet?”  

Myesha ziet het anders. “We hebben nu een andere generatie die het wel over dit soort onderwerpen heeft. Ikzelf vraag veel aan mijn oma.Interview 1 art IMG 8364 350px Ocan caribisch level up bewustwording Bijvoorbeeld ‘Wat deed je vroeger?’ Het is soms een beetje ongemakkelijk, maar ik probeer het toch. Zo kwam ik erachter, dat mijn oma zwanger raakte voordat zij trouwde. En toen zei ik tegen haar: ‘Oma, je was zwanger toen je trouwde en ik mocht het van jou niet doen voor ik trouwde.’ En toen zei ze: ‘Ja, maar daarom moest ik ook trouwen’. Het is een kwestie van vertrouwen. Ik probeer zo beetje bij beetje haar vertrouwen te krijgen om over dit soort onderwerpen te praten.

Laat je informeren

De ambassadeurs van de campagne LEVEL UP! moeten de komende tijd de barricade op om met jongeren in gesprek te gaan over HPV. Het belangrijkste voor hen is dat jongeren zich zo veel en zo goed als mogelijk (laten) informeren over HPV. Dan kunnen ze pas een weloverwogen besluit nemen om zich wel of niet te laten vaccineren.

Gilberto: “Het is niet alleen belangrijk voor vrouwen. Het gaat ook over het verlagen van het risico op het krijgen van kanker bij mannen. Mannen kunnen teelbalkanker en kanker van de penis krijgen. Ik zou tegen jongeren willen zeggen: lees je in, stel je vragen en laat je dan vaccineren!”

Ook Myesha vindt het belangrijk om je goed in te lezen. “Het gaat over je gezondheid. Zodat je weet hoe je jezelf kunt beschermen. Misschien niet door vaccinatie, maar ook op andere manieren.”

Onira: “At the end of the day gaat het erom, dat je met meer informatie beter voorbereid bent in het leven. Het is hartstikke belangrijk om goed te zorgen voor je lichaam en om bewuste keuzes te maken.”

Voor informatie over HPV en vaccinatie ertegen ga naar www.hpvkeuze.nl

Tekst: Désirée Martis

Deze interview artikelen verschijnen wekelijks ook in de kranten Amigoe (Nederlandstalig), Èxtra (Papiamentstalig) en The Daily Herald - The Weekender supplement (Engelstalig).

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.