Blogs en Vlogs
Wat weet jij over HPV? (1/6) đ§ đ
Het Humaan Papillomavirus, kortweg HPV, is een veel voorkomend seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa. Acht op de tien mensen in Nederland raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. In sommige gevallen kan de besmetting leiden tot kanker. Bijna alle vormen van baarmoederhalskanker bij vrouwen worden veroorzaakt door HPV. Ook bij verschillende andere vormen van kanker, zoals kanker aan de penis bij mannen, kanker aan de schaamlippen bij vrouwen en kanker in de mond â en keelholte, speelt HPV een rol.
Ondanks deze ernstige, mogelijke gevolgen van een besmetting met HPV weten toch veel mensen, zowel jong en oud, weinig tot niets over dit virus. En het aantal besmettingen neemt toe. Daarom loopt er nu in Nederland een campagne van het RIVM om jongeren van 18 tot 27 jaar over HPV te informeren. De campagne is erop gericht de jongeren te motiveren zich te laten vaccineren tegen HPV. De vaccinatie is dit jaar nog gratis.
LEVEL UP!
Onder het motto 'LEVEL UP!â werkt Ocan aan een eigen campagne, gericht op jongeren met onder meer een Caribische achtergrond. Een aantal Caribische jongeren en ouders hebben een training gevolgd om jongvolwassenen in Nederland te informeren en bewust te maken over HPV, door middel van de vaccinatiecampagne.
In een zesdelige serie artikelen wordt er aandacht aan deze campagne besteed. In dit eerste deel een interview met een aantal ambassadeurs van de campagne.
Gilberto Morishaw (28) is werkzaam bij een klimaat technologiebedrijf en voorzitter van de Raad van Toezicht van Ocan. Myesha Marlin (22) studeert Social Work en is vrijwilliger om de hulpvragen van Caribische jongeren die naar Nederland komen te beantwoorden. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over huisvesting en inschrijving bij de gemeente. Onira Severina (38) is werkzaam bij een wijkcentrum, waar ze trainingen geeft in digitale vaardigheden. Ze is bestuurslid van SPLIKA, een stichting die zich onder andere inzet voor de erkenning van het Papiaments.
Gilberto: âIk wist er wel iets van. Jaren geleden kwam het in het nieuws dat vrouwen baarmoederhalskanker kunnen krijgen door een besmetting. In de VS waren ze begonnen met vaccineren tegen het Papillomavirus. Ik wist wel dat HPV het risico op het krijgen van kanker verhoogt. Ik wist ook dat veel mensen het virus bij zich dragen, maar dat je er niet zo veel van merkt. Je wordt er niet ziek van. Maar ik wist niet dat er zo veel verschillende types HPV virussen zijn.
Onira hoorde voor het eerst over baarmoederhalskanker als mogelijk gevolg van een HPV besmetting toen ze vlak voor haar dertigste een uitnodiging kreeg om zich te laten testen in het kader van het bevolkingsonderzoek. Haar eerste reactie was: âWat Ăs dit?â. âIk vouwde het blaadje weer op en deed het in een laadje. Maar uiteindelijk heb ik de test wel gedaan. Op aandringen van de mensen om mij heen.
Ik moet eerlijk zeggen, dat ik zelf nooit informatie heb gezocht over het HP virus, totdat ik de trainingsbijeenkomst van Ocan ging bijwonen. Ondanks dat ik twee keer bij de huisarts ben geweest voor het bevolkingsonderzoek. Ik wist er gewoon heel weinig van. Door mijn huisarts is mij ook niet verteld hoe belangrijk het is om je te informeren over het virus. Maar nu weet ik er gelukkig meer van.â
Ook Myesha wist weinig tot niets wist over HPV toen zij de brief van het RIVM kreeg. âIn de brief stond dat je je gratis kon laten vaccineren. En ik dacht âOh weer een vaccinatie, we zien welâ en stopte de brief weg. Ik ben er mij niet direct in gaan verdiepen. Totdat ik door Ocan benaderd werd om ambassadeur te worden. Tijdens de eerste bijeenkomst kregen we zo veel informatie, dat ik mij bewuster werd van hoe belangrijk het is om jezelf te informeren over HPV. Wil je als ambassadeur jongeren gaan informeren, dan moet je zelf ook goed geĂŻnformeerd zijn. En toen heb ik mij ook laten vaccineren. Ja, het is een must!â
De ambassadeurs vinden het best een uitdaging om met Caribische jongeren in gesprek te gaan over een onderwerp als HPV. Als je het over HPV, een seksueel overdraagbare aandoening, hebt dan heb je het automatisch over seks. En dat is nou een onderwerp waar niet iedereen makkelijk openlijk over praat.
Gilberto: âIk kan niet voor iedereen spreken, maar als ik kijk naar de mensen om mij heen, merk ik dat de mensen niet met dit soort onderwerpen bezig zijn. Het raakt ze niet echt. Ze denken âNou ja, het komt welâ. Dit soort campagnes zien ze als iets dat ver van hun bed staat. Er heerst er een taboe om over dit soort onderwerpen te praten en daarbij is het ook zo dat Caribische jongeren niet praten over onderwerpen die in het nieuws zijn.â
Onira: âSowieso bestaat het beeld, dat soa iets is dat âslechte, losbandige mensenâ hebben. Nette mensen krijgen dat niet. Ik hoor vaak mensen zeggen: âVroeger hadden we dit soort ziektes nietâ. Terwijl ik denk dat dit soort ziektes hoogstwaarschijnlijk vroeger ook al bestonden, alleen toen nog geen naam hadden. En waarschijnlijk sprak men er ook toen niet over. Mijn ervaring is dat Caribische mensen veel moeite hebben om te praten over ongemakkelijke onderwerpen, door alle morele âtoestandenâ die men verbindt aan seksualiteit. Wie gaat nou bijvoorbeeld als een vijftig jarige vrouw toegeven dat ze niet weet hoe haar vagina eruit ziet?â
Myesha ziet het anders. âWe hebben nu een andere generatie die het wel over dit soort onderwerpen heeft. Ikzelf vraag veel aan mijn oma. Bijvoorbeeld âWat deed je vroeger?â Het is soms een beetje ongemakkelijk, maar ik probeer het toch. Zo kwam ik erachter, dat mijn oma zwanger raakte voordat zij trouwde. En toen zei ik tegen haar: âOma, je was zwanger toen je trouwde en ik mocht het van jou niet doen voor ik trouwde.â En toen zei ze: âJa, maar daarom moest ik ook trouwenâ. Het is een kwestie van vertrouwen. Ik probeer zo beetje bij beetje haar vertrouwen te krijgen om over dit soort onderwerpen te praten.
Laat je informeren
Gilberto: âHet is niet alleen belangrijk voor vrouwen. Het gaat ook over het verlagen van het risico op het krijgen van kanker bij mannen. Mannen kunnen teelbalkanker en kanker van de penis krijgen. Ik zou tegen jongeren willen zeggen: lees je in, stel je vragen en laat je dan vaccineren!â
Ook Myesha vindt het belangrijk om je goed in te lezen. âHet gaat over je gezondheid. Zodat je weet hoe je jezelf kunt beschermen. Misschien niet door vaccinatie, maar ook op andere manieren.â
Onira: âAt the end of the day gaat het erom, dat je met meer informatie beter voorbereid bent in het leven. Het is hartstikke belangrijk om goed te zorgen voor je lichaam en om bewuste keuzes te maken.â
Voor informatie over HPV en vaccinatie ertegen ga naar www.hpvkeuze.nl
Tekst: Désirée Martis
Deze interview artikelen verschijnen wekelijks ook in de kranten Amigoe (Nederlandstalig), Ăxtra (Papiamentstalig) en The Daily Herald - The Weekender supplement (Engelstalig).
Meer Blogs en Vlogs
-
december 2024
-
november 2024
- Bosschenaren laten minder geld liggen! Vrijwilligers in Den Bosch helpen met succes mensen op Potjes-check op informatiemiddag
- Persbericht stichting CultuurGeneratie: Verzetsheld Boy Ecury in Verzetsmuseum 8 december
- Jongeren en schulden. Ăxtra besteedt met video aandacht aan hoe Ocan informele schuldhulp inzet om hulp te bieden
- Beter rondkomen! Ocan vertelt over de Potjes-check en informele schuldhulp in video krant Ăxtra
- Hulp nodig bij het regelen van toeslagen? Stichting Ocan staat voor je klaar!Â
- Groots eerbetoon aan dr. Frank Martinus Arion 7 dec. tijdens festival Sounds of Us in theater De Vaillant
- ECRI delegatie consulteert met Ocan als onderdeel zesde monitoringscyclus Nederland
- Inclusieve energietransitie in de wijk: bewonerscollectieven en gemeenschapskracht centraal
- Ocan groet Statia Day 2024
- Kijktip: Ocan vrijwilligers in Pika Pika Talkshow livestream đĄ vanavond 13 november. Kom achter hoe wij u kunnen helpen!
- Kijktip: Ocan vrijwilligers in Pika Pika Talkshow livestream aanstaande zo. 10 november. Kom achter hoe wij u kunnen helpen!
-
oktober 2024
-
september 2024
- Vind de tips over geldzaken die voor Ăș van toepassing zijn via de campagne âJe staat er niet alleen van Geldfit en de Rijkersoverheid!
- Cultuursensitief samenwerken: een blik op de praktijk
- Persbericht Greenpeace: Klimaatzaak inwoners Bonaire en Greenpeace tegen de Staat van start
- Save the date 27 nov. symposium âSamen vooruit: de kracht van vrijwilligersâ