Skip to main content

Actualiteiten

35 Jaar: Het nieuwe normaal en kansen, door Cynthia Ortega-Martijn, directeur/bestuurder

27 juli 2020

Ocan 35 julbileum oprichting LIA 2

Door alle nieuws rondom COVID-19 virus en de gevolgen van de coronamaatregelen en het ‘nieuwe normaal’ zijn wij in een nieuw tijdperk terecht gekomen. Ook als Stichting Ocan moeten wij ons afvragen op welke manier wij de toekomst tegemoet kunnen treden. Afgelopen zaterdag 25 juli 2020 is het 35 jaar geleden dat Stichting LIA (Landelijk Inspraakorgaan Antillianen) is opgericht in Utrecht en vervolgens de naam OCaN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders) kreeg. Deze mooie mijlpaal kunnen wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

In 1997 is LIA toegelaten tot het LOM (Landelijk Overlegorgaan Minderheden) dat viel onder de WOM (Wet Overleg Minderheden, 19 juni 1997). Hiermee werd LIA/OCaN een formele gesubsidieerde vertegenwoordiging van Caribische Nederlanders in Nederland, met betrekking tot het integratiebeleid van de Rijksoverheid. Op 23 juli 2013 werd de WOM ingetrokken. Gedurende deze periode heeft Stichting OCaN een waardevolle bijdrage geleverd aan de vertegenwoordiging van Caribische Nederlanders in Nederland. Echter met de intrekking van de WOM is ook een nieuwe fase voor Stichting OCaN ingegaan. Niet meer in de vorm van een Overlegorgaan, maar in de vorm van een vrijwilligers(projecten)organisatie Ocan (Organisatie voor, door en met Caribische Nederlanders) die selfsupporting moet zijn.

Ocan heeft afgelopen jaren laten zien een betrouwbare partij te zijn bij het initiëren en uitvoeren van projecten en opdrachten op basis van afgesproken prestatieafspraken. Het is nu tijd om uit te groeien tot een professionele projectenorganisatie met betaalde krachten. Er liggen voldoende kansen om te verzilveren en nieuwe diensten/projecten in de markt te zetten. Hiervoor moeten wij wel de krachten bundelen en nieuwe samenwerkingsrelaties aangaan met andere partijen. De komende tijd zijn onze prioriteiten gericht op het versterken van onze achterban op de arbeidsmarkt, als ondernemers en in besturen/politiek. Daarnaast zullen wij inzetten op sociaal-maatschappelijke begeleiding van eenoudergezinnen, senioren en studenten die in een moeilijke sociaal-maatschappelijke situatie verkeren. Onze stem in het maatschappelijk middenveld als in de politiek zowel in Nederland als op de eilanden moet meer gehoord worden. Daarbij dienen wij ons te mobiliseren en de rijen te sluiten zeker in deze tijd waar een ieder op moet komen voor zijn/haar rechten. 

Ocan kan dit niet alleen. Er zijn mensen nodig die de Caribisch-Nederlandse gemeenschap een warm hart toedragen en als vrijwilligers willen deelnemen aan onze werkgroepen, maar ook als vrijwilligers op kantoor en voor de communicatie/PR. Voor meer informatie of om uzelf aan te melden , klik HIER. Kunt u geen vrijwilliger zijn, maar vindt u dat Ocan waardevol werk doet en wilt u daar deel van uitmaken, dan kan dat door een donatie of gift over te maken. Ocan heeft een ANBI-status. De donatie/gift zal worden ingezet voor de betaling van de exploitatiekosten. Meer informatie over ons donatiebeleid vindt u HIER.

Heeft u een mooi idee of plan en heeft u ondersteuning nodig, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kijken dan wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Samen staan wij sterk en gaan wij voor de volgende mijlpaal.

Cynthia Ortega-Martijn
Directeur/bestuurder

 

Stichting Ocan en voorganger LIA door de jaren heen

Om het 35-jarig bestaan van Stichting Ocan te vieren delen wij de komende periode foto’s uit ons archief met onze achterban en de gemeenschap.

Ocan 35 julbileum oprichting LIA Caribisch   Ocan 35 julbileum Aruba Caribisch 

 Ocan 35 julbileum gouverneur Nederlandse Antillen Saleh Caribisch   Ocan 35 julbileum Antillenhuis Caribisch 

 Ocan 35 julbileum Antillenhuis Caribisch   Ocan 35 julbileum conferentie Caribisch

Bent u benieuwd naar meer foto’s? De eerste 35 jaar jubileumsgalerij vindt u HIER op de Ocan Facebookpagina.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.