Skip to main content

Actualiteiten

Kijktip Close Up: ‘Nelson Carrilho - Ik ben een zwarte beeldhouwer’ (AVROTROS), regisseur Robin van Erven Dorens, wo. 24 maart, 23.00h op NPO 1

23 maart 2021

Kiijktip doc Nelson Carrilho Van Erven Dorens beeldhouwer Ocan Caribisch

Foto: Nelson Carrilho

Graag brengen wij onder uw aandacht deze Close Up aflevering geregisseerd door Robin van Erven Dorens over de bekende Caribisch-Nederlandse beeldhouwer Nelson Carrilho.

Op Vrijdag 26 maart 13.35h en op zaterdag 27 maart om 8.30h vinden de herhalingen plaats op NPO2. Wie de première of herhalingen op NPO2 van deze belangrijk veelbelovende documentaire over de getalenteerde Carrilho gemist heeft kan het alsnog terugkijken via Uitzending Gemist.

De documentaire ‘Ik ben een zwarte beeldhouwer’ is een filmische zoektocht naar de verbeelding en de inspiratie van de Amsterdamse kunstenaar Nelson Carrilho die met zijn bronzen beelden uitdrukking geeft aan zijn Afrikaanse afkomst. In deze tijd van polarisatie voelt Carrilho de pijn van het koloniale verleden en zet die om in monumenten die de samenleving verbinden. Filmmaker Robin van Erven Dorens reist met Carrilho mee naar zijn geboortegrond op Curaçao, naar Zuid-Italië, waar hij een monument wil neerzetten voor vluchtelingen en filmt hem aan het werk in zijn atelier in de Amsterdamse Jordaan.

De beeldhouwer en de filmer zijn buren en vrienden. Daardoor is de film een persoonlijk portret geworden dat dichtbij de essentie van Carrilho’s werk komt. Zijn inspiratie komt in de eerste plaats uit Afrika, waarvandaan een aantal van zijn voorouders werd ontvoerd om als slaven te werken op de plantages in het Caribisch gebied. Aan de andere kant is Carrilho opgeleid in de klassieke Europese beeldhouwtraditie en hecht hij groot belang aan vakmanschap: materiaalkennis, anatomie. Daarmee is hij in staat zijn beelden de bezieling te geven die hem voor ogen staat en die voor hem het verschil maken tussen een goed en een slecht beeld.

Muziek speelt een belangrijke rol in de film. Carrilho is sterk beïnvloed door gospel, jazz en Afrikaanse muziek; muziek die ruimte geeft en leegte toelaat. Voor deze film is een speciale soundtrack gemaakt door zangeres Claron McFadden, gambist Robert Smith en clavichordspeler Charly Zastrau De muziek speelt met die leegte en geeft zo op zijn eigen manier invulling aan de betovering van Carrilho’s werk.

Zo komen in de film steeds ogenschijnlijke tegenstrijdigheden aan bod die Carrilho’s persoonlijkheid definiëren, en die hem zo’n boeiende kunstenaar maken. De discriminatie die hij meemaakte in zijn jeugd, racistisch geweld, de toenemende sociale ongelijkheid in de wereld, de onmenselijke behandeling van vluchtelingen; het zijn thema’s die hem tot poëtische gedachten brengen en aanzetten tot nieuwe ideeën. Die poëzie komt steeds weer naar boven in de film, of het nu in zijn atelier is, aan de stranden van ZuidItalië of in de olieraffinaderij die ooit het economisch hart van Curaçao was.

Bobbie Roelofs: montage - Claron Mc Fadden, Robert Smith, Charly Zastrau: muziek - Paul Ruven: producent - Jessica Raspe: eindredactie - Syrine Krabman: redactie - Jeroen Goeijers: mixage - Rachel Stone - color grading - Sjaak Bijma: titelontwerp - Robin van Erven Dorens: scenario, regie en camera.

Geproduceerd door Talent United in samenwerking met AvroTros Met steun van CoBofonds

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.