Skip to main content

Actualiteiten

Oproep: doe mee aan onderzoek Meertens Instituut naar de meningen over het Nederlands slavernijverleden middels een vragenlijst

23 juni 2021
Enquete slavernijverleden Meertens Instituut dr Schuster Ocan Caribisch

Graag brengen wij onder uw aandacht een enquête  van onderzoekers die onderzoek verrichten  naar meningen over het Nederlands slavernijverleden. Door aan deze onderzoek mee te werken, kan dit tot waardevolle en nieuwe inzichten over wat er vandaag de dag onder de Caribische gemeenschap in Nederland leeft. Als Ocan hopen wij dat u even de tijd neemt om hieraan mee te werken.

 
Beste lezer,

Samen met Markus Balkenhol (Meertens Instituut) doe ik  naar onderzoek naar meningen over het Nederlands slavernijverleden. 
De gedachte hierachter is dat  Sinds 1993 wordt de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 (Keti Koti) ieder jaar publiek herdacht, en sinds enkele jaren ook de opstand in 1795 van slaafgemaakten op Curaçao, onder leiding van Tula. In 2007 werd slavernij onderdeel van de historische canon van Nederland, en sindsdien is er ook uitbreiding van het onderzoek naar het slavernijverleden. Recent is er ook discussie over Zwarte Piet en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.
Deze discussies zijn weliswaar vaak het onderwerp in kranten, talkshows, de lokale en landelijke politiek, en sociale media, maar het is vaak een kleine groep van Nederlandse burgers die zich hier publiekelijk in mengt. Bovendien weten we eigenlijk vrij weinig over de verschillende meningen die er in de samenleving bestaan. Die kennislacune willen we met deze vragenlijst proberen te verhelpen. Wij hopen van harte dat u hieraan mee wilt werken.  
 
 
Wij hebben hiervoor een vragenlijst ontworpen die zich  richt op personen die in Nederland wonen. De (etnische en nationale) afkomst doet er niet toe. Ik verzoek iedereen die in dit onderzoek is geïnteresseerd de vragenlijst in te vullen en ook door te sturen naar anderen (zie link hieronder). Delen mag ook!

De vragenlijst bestaat uit 70 vragen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20-30 minuten. 

 

Bedankt voor de medewerking,

dr. John Schuster
 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.