Skip to main content

Actualiteiten

Nationale ombudsman publiceert rapport “Kopzorgen van Caribische studenten”, structurele verbeteringen hard nodig

18 december 2020

Foto Ombudsman Reinier van Zutphen 2020 foto Freek van den Berg Ocan Caribisch

Foto: mr. Reinier van Zutphen Nationale ombudsman / Freek van den Bergh

Eerder dit jaar is Stichting Ocan benaderd door het Nationale ombudsman en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (minOCW) voor consultatie en om een nieuw onderzoek naar de ervaringen en belevingen van studenden in Nederland onder uw aandacht te brengen. Wij waren blij met de respons op onze oproepen en dat veel van onze (oud) Caribische studenten met de onderzoekers in contact zijn gekomen. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de problemen die studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk ervaren op drie momenten: 1)In de voorbereiding op de studie; 2) Tijdens de studie; 3) Na het afronden (of stopzetten) van de studie. 624 (oud)studenten hebben hun medewerking aan het onderzoek verleend.

Op woensdag 16 december 2020 is het rapport genaamd Kopzorgen van Caribische studenten: Een onderzoek naar knelpunten die studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk ervaren als zij in Nederland (gaan) studeren of in Nederland hebben gestudeerd verschenen. In de nationale media is er ook aandacht aan de publicatie van het rapport besteed. [NOS]  , [NRC] 

Als Ocan zijn wij blij met deze aandacht. Nog belangrijker is dat onze (oud) studenten door middel van dit onderzoek gehoord en beter begrepen kunnen worden door de overheden aan weerskanten, de politiek en instanties in Nederland en de instellingen waar zij studeren en gestudeerd hebben. Het rapport leidt tot meer inzicht in de noodzaak voor een goede voorbereiding en begeleiding. Sinds 10-10-10 is er veel veranderd om het gebied van georganiseerde begeleiding van de bursalen in Nederland. Al voor 10-10-10 viel er een behoorlijke groep buiten de boot als het gaat om georganiseerde begeleiding. Dit is de groep studenten die op eigen kracht naar Nederland komt studeren en geheel zelfstandig moet navigeren eenmaal hier aangekomen. Zij zijn bekend als de freemovers. Naar de  mening van Ocan is voor deze groep extra aandacht nodig.

Wij stellen graag het rapport voor u beschikbaar. KLIK HIER om het document (.pdf) te downloaden. Binnenkort zal de Nationale ombudsman het rapport ook in het Engels en in het Papiaments publiceren.

Bekijk hieronder ook een korte video rapportage door de Nationale ombudsman waar mr. Reinier van Zutphen in gesprek gaat met een aantal Caribische studenten en minister Van Engelshoven commentaar geeft.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.