Skip to main content

Actualiteiten

Persbericht NiNsee: Tula Herdenking 2021

17 augustus 2021
Logo NiNsee Tula dag

Op 17 augustus 2021, vanaf 20.00 uur, zendt het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), via de tv-zenders RTV-7 (KPN kanaal 93, Ziggo kanaal 75) en SALTO in Groot-Amsterdam, een talkshow uit die geheel in het teken staat van de jaarlijkse Tula Herdenking. Het programma is ook online te volgen via de Facebookpagina van het NiNsee. De presentatie wordt verzorgd door Joan de Windt.

Tula

Tula was in 1795 de leider van de grootste opstand van slaafgemaakten in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De verzetsheld Tula werd in 2010 op Curaçao uitgeroepen tot nationale held. De opstand die Tula leidde werd met veel geweld en bloedvergieten neergeslagen door de Nederlandse koloniale autoriteiten. Tula wist echter te ontsnappen maar door verraad werd hij alsnog opgepakt. Op 3 oktober 1795 werd hij publiekelijk ter dood gebracht op het galgenveld Rif. De plek in Willemstad waar er nu een monument ter ere van Tula staat.

Talkshow

Tula is uitgegroeid tot het symbool voor vrijheid, verzet en identiteit. In de talkshow gaan wij in gesprek over wat deze thema's betekenen voor de verschillende eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. 

Gasten

Te gast zijn: Linda Nooitmeer (voorzitter NiNsee), Samira Rafaela (Europarlementariër D'66), Dr. Rose Mary Allen (bijzonder hoogleraar Universiteit van Curaçao), Jeanne Henriquez (historicus), Clara Reyes (Head of the department of Culture Sint-Maarten), Mackinly Richardson (historicus), Walter Hellebrand (directeur Monumentenzorg St. Eustatius) en Solange Wilson (Young Professional). De muziek wordt verzorgd door Mr. Ray Bass, Yentje Silvanie, Clifton End en Juny Martina.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.