Skip to main content

Actualiteiten

Rechter buigt zich over etnisch profileren door Marechaussee, kijk live mee op di. 15 juni 2021 om 9.30h

11 juni 2021

Control Alt Delete rechtszaak ethnisch profileren livestream 14 juni 2021 Ocan Caribisch

Foto: Control Alt Delete

Vorig jaar april vroeg Stichting Ocan uw aandacht voor een oproep van antidiscriminatiebureau's, Amnesty International en Control Alt Delete. Het werd toen bekendgemaakt dat er een rechtszaak over ethnisch profileren werd aangespannen. Als Ocan wilden wij de Caribische gemeenschap in Nederland aansporen om melding te doen over de vaak lastige grenscontroles. Denk bijvoorbeeld aan de controles van onze Caribische reizigers bij aankomst op luchthaven Schiphol; vooral op de vluchten vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Hoe prettig is het om op basis van afkomst en uiterlijke kenmerken extra te worden gecontroleerd?

Het is nu zover dat de zaak voor de rechter komt! Wie belangstelling heeft kan de rechtszaak live volgen. Graag delen wij onderstaand bericht en informatie van Control Alt Delete. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Ethnisch profileren raakt onze gemeenschap enorm. 
 

 

Aanstaande dinsdag 15 juni komt onze* rechtszaak tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar) voor de rechter. In deze mail vind je informatie over de inhoud van de rechtszaak en hoe je deze live kan volgen.

 

Wat is het probleem?

Bij grenscontroles selecteren marechaussees mensen mede op grond van hun uiterlijk voorkomen, huidskleur, of afkomst (etniciteit). Bovendien werkt de Koninklijke Marechaussee met risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt. Bijvoorbeeld: mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en die er 'niet Nederlands' uit zouden zien.

 

Waar gaat de rechtszaak over?

Wij vragen aan de rechter om te oordelen dat de KMar niet meer etnisch profileert bij grenscontroles. De KMar erkent dat etniciteit gebruikt wordt om selectiebeslissingen aan de grens te maken. Toch is dat volgens de Staat geen etnisch profileren, zolang etniciteit niet 'in beslissende mate' reden is voor een controle. Wij zullen dinsdag bij de rechter betogen dat als etniciteit één van de redenen voor een controle is, het altijd 'in beslissende mate' een rol speelt. De rechtszaak draait daarmee om de vraag of etniciteit één van de criteria in een risicoprofiel mag zijn.

 

Wil je de zaak via de livestream volgen?

Er komt een livestream vanuit de rechtbank Den Haag. Via www.rechtspraak.nl kan je de zaak volgen. Het gaat om de rechtbank Den Haag, locatie Den Haag, de zitting begint op 15 juni 2021 om 9.30 uur . Het zaaknummer is C/09/589067 HA ZA 20-235 (Bamenga c.s. / Staat der Nederlanden).

 

*Onze rechtszaak

Als eisers in deze zaak treden op: Amnesty International, Controle Alt Delete, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), antidiscriminatievoorziening RADAR en twee 'niet-witte' burgers die herhaaldelijk etnisch geprofileerd zijn door de Koninklijke Marechaussee. De procedure wordt gecoördineerd door het PILP-NJCM en de partijen worden tevens bijgestaan door advocaten van Houthoff.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.