Skip to main content

Actualiteiten

Diagloogsessies Slavernijverleden van de het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden nu online terug te zien

27 mei 2021

Suikerplantage Antigua Pexels stock Britse kolonie Adviescollege Dialooggroep slavernijverleden Ocan Caribisch

De afgelopen weken hebben dialoogsessies over het slavernijverleden plaatsgevonden bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Deze sessies vormen deel van de activiteiten georganiseerd door het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden dat sinds vorig jaar de taak heeft een adviesrapport uit te brengen over doorwerking van het slavernijverleden en hoe de dialoog op gang te brengen.

Graag delen wij u mee dat wie niet in de gelegenheid was, live digitaal mee te kijken en mee te doen via Zoom het volledige programma terug kan kijken. Op de website van Pakhuis de Zwijger en op het YouTube kanaal van Pakhuis de Zwijger zijn de drie dialoogsessies terug te zien.

Op 11 mei 2021 begon de reeks met het thema ‘Onderwijs en Arbeidsmarkt’ (KLIK HIER). Bij de aftrap nam Noraly Beyer de rol van moderator op zich. De eerste experts in de reeks waren Ramon Arnhem, Samira Rafaela , Glenn de Randamie (Typhoon), Anja Vink, Jamilah Blom, Hanneke Felten, Naomi Nagtegaal   en Melvin Tjoe Nij. Zij bespraken het Nederlands onderwijssysteem en waar er plek zou moeten zijn voor het slavernijverleden daarin.

Op 18 mei 2021 gingen de dialogen verder met het thema ‘Beeldvorming’ (KLIK HIER). Expert deelnemers Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Ida Does, Yolanda Ezendam, Christian Mpamo en One’sy Muller bespraken de doorwerking van het koloniaal- en slavernijverleden in het Nederlandse medialandschap en de openbare ruimte onder leiding van moderator Nicole Terborg.

Op 25 mei 2021 werd de reeks afgesloten met het thema ‘(H)erkenning’ (KLIK HIER) met experts Dagmar Oudshoorn-Tinga (voorzitter van het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden), Kathleen Ferrier, Linda Nooitmeer, Karwan Fatah-Black, Glenn Helberg, Lennon Fokkens en Kunta Rincho. Dionne Abdoelhafiezkhan trad als laatste moderator op toen het gesprek over herdenking en erkenning ging.

Het adviescollege werd op  1 juli 2020 door de minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongrren in het leven geroepen  en bestaat uit voorzitter Dagmar Oudshoorn en leden: Ruben Severina, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Edgar Davids, Hannie Kool-Blokland en Glenn de Randamie.  Op 1 juli 2022 zal het adviescollege een adviesrapport met alle bevinding uitbrengen waarvan de dialoogsessies aan hebben bijgedragen. 

Oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen Frits Goedgedrag was aanvankelijk voorzitter van het adviescollege.

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.