Skip to main content

Actualiteiten

Persbericht GVGT: History Matters #1 met Esther Captain, Gert Oostindie en Zaïre Krieger

21 september 2021

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! Op vrijdag 24 september 2021 gaat History Matters van start, een nieuw programma van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Maandelijks worden studenten van Albeda, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en andere geïnteresseerden in Theater Zuidplein bijgepraat door historici over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Onder leiding van Hasna El Maroudi is er volop ruimte voor vragen en interactie. In editie #1 zijn te gast: Esther Captain, Gert Oostindie en Zaïre Krieger.

Het thema van aflevering #1 is “thuis in een postkoloniale stad”. De Rotterdammers staan centraal. Hoe is onze demografie te herleiden naar onze geschiedenis? We onderzoeken het gevoel van thuis-zijn in onze stad, in de wetenschap dat veel Rotterdammers ooit van ver naar hier zijn gekomen. Waarom? Omdat Rotterdammers ooit de wereld over reisden. “Wij zijn hier want jullie waren daar”. In deze eerste aflevering verkennen we het spoor terug in de tijd van het kolonialisme: waar vestigden de Nederlanders zich?
 
Esther Captain is historicus en senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV). Zij spreekt vanuit haar expertise over verschillende migratiestromen naar Rotterdam. Gert Oostindie is historicus, hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, directeur van het KITLV en leidde het onderzoeksproject “Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam”. Hij vertelt vanuit zijn expertise over de reizen die in het koloniale tijdperk vanuit Nederland zijn gemaakt. Zaïre Krieger is spoken word artiest en zal reflecteren over het thema thuis voelen in een postkoloniale stad en het Rotterdam van de toekomst.
 
Aanmelden: Aflevering #1 op 24-9 wordt georganiseerd met inachtneming van de 1,5 meter regel en daarom kunnen we helaas minder publiek ontvangen dan gehoopt. Er is geen kaartverkoop via Theater Zuidplein, alleen via GVGT. Je kunt je aanmelden door vóór woensdag 22-9 23:59 uur een e-mail te sturen naar . Op donderdag 23-9 volgt de bevestiging per e-mail. Entree is € 5.
 
Opnames: History Matters wordt opgenomen en uitgezonden via OPEN Rotterdam. Mensen die zich aanmelden voor deelname geven daarmee automatisch instemming dat zij herkenbaar in beeld kunnen komen.

Locatie: Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95, Rotterdam

Tijd: Zaal open: 19:15 uur // Aanvang: 19:45 uur // Na aanvang worden geen mensen meer toegelaten.

History Matters wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Gemeente Rotterdam. 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.