Actualiteiten

Caribische organisaties verspreid door heel het land bundelen de krachten voor jonge gezinnen bij aankomst in Nederland

09 april 2019

Vergadering Caribische organisaties maart 2019 Den Haag Ocan Caribisch

In januari dit jaar heeft Stichting Ocan reeds door middel van een brandbrief aandacht gevraagd voor de problemen die jonge gezinnen ondervinden wanneer zij bij aankomst in Nederland via de Gemeentelijke basisadministratie zich willen inschrijven. In deze brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken & Werkgelegenheid heeft Stichting Ocan uiteengezet waarmee voornamelijk eenoudergezinnen uit Curaçao die door de economische neergang momenteel hun heil zoeken in Nederland te maken krijgen. Ook is er aangegeven dat verschillende Caribische organisaties een enorme last dragen om deze mensen op te vangen, echter zijn de creatieve oplossingen uitgeput. Op basis van een peiling bij 4 organisaties bleek in het afgelopen jaar sprake te zijn van 110 gezinnen die momenteel thuisloos zijn en zwerven met alle gevolgen van dien. Namens de Caribische organisaties zijn de zorgen geuit.

In afwachting op een reactie van de minister heeft Stichting Ocan niet stilgezeten. Dinsdag 26 maart 2019 vond er in Den Haag een eerste vergadering plaats op initiatief van jongerenwerker Kenneth Valks, Caribische organisaties uit Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Groningen, Leeuwaarden, Rotterdam, Tilburg, Groningen en Stichting Ocan. De aanwezige Caribische organisaties merken in toenemende mate dat Caribische Nederlanders onvoldoende voorbereid zich in Nederland willen vestigen. Landelijk worden deze nieuwkomers naar de Caribische organisaties doorverwezen. Doel van deze eerste bijeenkomst, voorgezeten door voormalige gevolmachtigde minister van Curaçao Roy Pieters, was om naast het inventariseren te beginnen met structurele en duurzame oplossingen te bedenken. Een van de uitkomsten van de vergadering was om met een manifest te komen om Koninkrijksbreed oplossingen te bedenken voor de huisvestingsproblematiek en het begeleiden van deze gezinnen. De vergadering werd ook door vertegenwoordigers van gemeente Den Haag, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nationale Ombudsman bijgewoond.

Ook op andere momenten maakt Ocan deze uitdagingen bespreekbaar zoals recent gedurende de conferentie in Leeuwarden van 25 maart 2019 die mede gebaseerd is op deze problematiek. Vervolgens is Ocan uitgenodigd om deel te nemen bij een collegiale informatie-uitwisseling tussen gemeente Groningen en gemeente Den Helder op 4 april 2019 op het Veiligheidshuis te Den Helder.

Het is de bedoeling om op 29 april 2019 weer bijeen te komen.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief