Actualiteiten

De helden van onze senioren tijdens de coronacrisis, Ocan steekt een hart onder de riem

31 maart 2020
Ocan Caribisch item helden Caribische senioren coronacrisis RESIZE zorg

Stichting Ocan is zeer blij om te delen dat binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap er hard gewerkt wordt om voor onze senioren te zorgen en om de verwachtte oudereneenzaamheid tegen te gaan in deze onzekere tijd. Er wordt geholpen bij het boodschappen doen, er worden tips doorgegeven en er wordt telefonisch meer contact onderhouden nu de activiteiten voor senioren massaal zijn komen te vervallen. Wij horen ook dat deze crisis voor meer mensen de doorslag heeft gegeven om met de beschikbare technologie om te gaan. Meer van onze Caribisch-Nederlandse senioren zijn de populaire WhatsApp gaan gebruiken en/of zitten in groepsapps om met elkaar in contact te zijn en zich te laten informeren.

Wij willen onze Caribisch-Nederlandse senioren blijven motiveren om moed te houden. Wij vinden het fantastisch om te horen dat u zo veel mogelijk up-to-date blijft door bij groepen aan te sluiten, dat u zich aan de nationale voorschriften houdt en zelfs het nieuws en persconferenties op de eilanden volgt. Schaam niet om hulp te vragen, indien nodig. Dank u wel dat u de hulp van de toegewijde vrijwilligers in deze tijden aanvaardt.

Tegen de vele personen die vrijwillig zich bekommeren over de senioren - bij Stichting Ocan bekend en nog niet bekend - zeggen wij: dankjewel, thank you, masha danki! Jullie doen een groot werk. Ook gaat een woord van dank en bemoediging uit naar de vele Caribisch-Nederlandse zorgverleners die zich momenteel inzetten in Nederland en op de eilanden om het leven van mensen te redden. Ook jullie zijn onze helden. dankjewel, thank you, masha danki! Zowel tegen jullie als onze vrijwilligers willen wij ook zeggen: Jullie doen mooi werk, Boso ta hasi un bon trabou, You are doing a great job!

Velen van ons hebben familie, kennissen en vrienden op de 6 Caribische eilanden. Door de kleinschaligheid maken wij ons zorgen om hen, maar wij mogen hen dragen in onze gebeden en hoopvol uitkijken naar een goede afloop. Wij wensen iedereen heel veel sterkte toe. Dat deze omstandigheden ons meer aan elkaar verbindt.

Verder willen we een aantal oproepen om uw hulp en positieve ontwikkelingen in de samenleving met u delen. Maar eerst een verhaal vanuit Houten ter inspiratie. Burgemeester van gemeente Houten en voormalige Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella, deelde in het Algemeen Dagblad van 25 maart 2020 (KLIK HIER) zijn verhaal van hoe het is om mantelzorger te zijn.

 

Mocht u ook mooie verhalen hebben ten inspiratie en bemoediging van onze Caribisch-Nederlandse gemeenschap, dan kunt u dat met ons delen () en wij zorgen voor de verspreiding hiervan. Alvast hartelijk dank voor de medewerking.

Bestuur en medewerkers Stichting Ocan.

 

Bekendmaking Oranje Fonds

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen voor ons hele Koninkrijk. Voor jou en jouw sociale initiatief, maar ook voor ons als Oranje Fonds, dat er bij uitstek op is gericht organisaties te ondersteunen bij het zorgen voor ontmoeting en verbinding tussen mensen. Juist nu het zo nodig is, kunnen wij extra middelen beschikbaar stellen om bij te springen. Het Oranje Fonds heeft daarom een hulpfonds ingericht om ervoor te zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens de coronacrisis. Binnen dit hulpfonds reserveert het Oranje Fonds 2 miljoen euro om sociale initiatieven te ondersteunen die zich extra inzetten om de nood op het gebied van armoede, informele zorg en eenzaamheid ontstaan door de coronacrisis, te beperken. Benieuwd of jouw initiatief hiervoor in aanmerking komt, KLIK DAN HIER voor meer informatie op de website van het Oranje Fonds.

 

Initiatieven in Rotterdam

Corona - Gedwongen Isolement (2) door Coalitie Erbij Rotterdam

Ongelofelijk, hoe hard er is gewerkt om hulpverlening en ondersteuning aan oudere en kwetsbare bewoners die thuis geïsoleerd zitten, opnieuw vorm te geven. Ook hebben wij aandacht voor jongeren die het moeilijk vinden om contact te maken met anderen, ook via online. Voor al deze mensen blijven er nieuwe initiatieven binnenkomen! Gelukkig, want de corona-maatregelen blijven de komende weken nog gelden. We zijn trots op Rotterdam en hopen dat we samen gezond en wel deze tijd doorkomen!

 

Durf te vragen - Graag jullie input!

Wat kun je als oudere doen om je dag te vullen?

Voor wie alleen thuis zit, is het nog een hele kunst om de dag een beetje aardig door te komen. Een vaste dagstructuur helpt: vaste tijden voor opstaan, ontbijt, lunch, avondeten en naar bed gaan. Maar hoe vul je de tijd daar tussen in? Wij horen graag jullie ideeën over het invullen van de dag. Hoe concreter, hoe beter! Wij verzamelen alle initiatieven en delen het via onze nieuwsflits. Bijvoorbeeld:

 • Blijf (ook binnen) in beweging – wmo radar komt met een beweegaanbod voor ouderen.
 • Geluksmomentjes – stuur mensen een kaartje of bij verjaardag een taartje.
 • Vaste contactmomentjes met belvrijwilligers.
 • In Charlois is het wilde idee ontstaan om met een huifkar te gaan rijden langs zorginstellingen en andere plekken waar mensen het kunnen gebruiken, om mensen afleiding en amusement te bieden. Meer info via: Bahia Mhimdan,  
 • …..

Signalen uit de stad

Gemeente Rotterdam heeft wekelijks een corona-overleg. Signalen, vanuit de achterban van de Coalitie, kunnen wij daar wekelijks inbrengen. Lever signalen aan, wij spelen ze door!

 

Zelf iets organiseren en financiële ondersteuning nodig?

Kom Erbij Estafette van Coalitie Erbij Rotterdam 
- Voor kleine geluksmomentjes in dit corona-tijdperk - Heb je als enthousiaste buurtbewoner, vrijwilliger of professional een goed idee om mensen in de wijk met elkaar te verbinden? Doe een aanvraag bij de Kom Erbij Estafette van Coalitie Erbij Rotterdam en ontvang een steuntje in de rug van maximaal 200 euro! Meedoen, betrokken worden en uitgenodigd worden is belangrijk! Meld de activiteit aan op: www.coalitieerbijrotterdam.nl/activiteiten-estafette

Sint Laurensfonds 
Sint Laurensfonds biedt financiële ondersteuning aan initiatieven ten behoeve van Rotterdamse ouderen en kinderen die door de corona-crisis geraakt worden:
www.sintlaurensfonds.nl/actueel/hulp-aan-kwetsbare-rotterdammers-ten-tijde-van-corona

 
 

Geestelijke verzorging thuis tijdens de corona crisis

Het Centrum voor Levensvragen is voor alle inwoners van Rotterdam en omstreken die ondersteuning willen bij vragen over het leven én voor professionals met vragen over geestelijke verzorging thuis. Voor meer info kijk op: www.centrumlevensvragenrotterdam.nl

 • Deze geestelijke verzorgers staan open voor telefonische consulten. 
 • Voor iedereen die belt voor aandacht of een praatje, verwijzen we door naar: 
  • Sociale Hulpdienst Corona: 14010 - voor Rotterdam
  • Ouderenbond ANBO: 0348-466666 - voor een luisterend oor en algemene vragen over het corona-virus. 
  • Het Rode Kruis: 070-44 55 888 - voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen.
  • De Luisterlijn: 0900-0767 - dag en nacht (door iedereen) te bellen voor een luisterend oor.
  • De Zilverlijn: belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden kan via 088-344 2000 of via de website.
  • Voor een landelijk overzicht van meer lijnen klik hier.
  • Er is een gemeente initiatief: GVOR (Geestelijke Verzorging bij Ongelukken en Rampen). 
 

Aan alle jongeren in Rotterdam

Join us Rotterdam doet een oproep

Vind je het moeilijk om alleen thuis te zitten en al helemaal nu tijdens Corona? Heb je niemand om online mee te chillen, maar zou je dat wel graag willen? Meld je dan nu aan bij Join us Rotterdam en kom erbij! Elke week ontmoeten jongeren elkaar, bijvoorbeeld via Houseparty of Netflix Party! Eigen ideeën zijn ook meer dan welkom. Meld je aan bij een van de jongerencoaches: www.join-us.nu

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief