Skip to main content

Actualiteiten

Het televisiespotje van ‘Mi kurpa Mi desishon My body My choice’: een literair- en media hoogstandje

26 oktober 2020

Screenshot TV spotje drum Quincy Braafhart Donorregister Ocan Caribisch mi kurpa mi desishon
Prachtig! Bijzonder! Mooi! Adembenemend. Dit zijn enkele reacties op het campagnespotje afgelopen woensdag gelanceerd via RTV-7 in het kader van de nieuwe Donorwet.

Vandaag willen wij u kennis laten maken met de talentvolle makers van het campagnespotje 'Mi kurpa Mi desishon My body My choice'. Zij hebben met een grote dosis creativiteit een authentiek campagnespotje tot stand gebracht. Een literair- en media hoogstandje vinden wij zelf. In het campagnespotje worden de 4 keuzes die u in het nieuwe Donorregister kunt registreren belicht. Wie zijn deze kunstenaars en creatievelingen die achter dit bijzondere spotje?

Making of tvspotje donorregister Ocan levende talen Ocan caribisch Mi  kurpa mi desishon my body my choiceWelke organisatie zit achter het script?

Het script voor het campagnespotje is onder de paraplu van Sectie Papiaments van de Vereniging van Leraren in Levende Talen (Levende Talen) tot stand gekomen. Nihayra Leona is de bevlogen voorzitter van deze vereniging. Passievol vertelt zij van de doelstellingen van de sectie Papiaments. ‘Het voornaamste doel is het Papiaments vitaal houden in Nederland. Het gaat om het verbinden van de 1ste en 2de generatie migranten van de eilanden.” De vereniging bestaat niet alleen uit taaldocenten, maar ook uit studenten en allerlei mensen die interesse en een sterke verbinding hebben met de taal.” Momenteel telt de vereniging 30 leden, maar zij zijn aan het groeien. Nihayra vertelt dat zij hebben ontdekt dat er vele studenten zijn die naar Nederland komen, maar niets meer doen met hun talenten op artistiek/literair gebied. Dit zijn jongeren die op de eilanden meegedaan hebben aan wedstrijden van ‘Arte di palabra’ en waarvan bekend is dat zij erg talentvol zijn. Daarom zijn ze gestart met ‘Pasa Palabra’, en bieden hiermee de mogelijkheid aan jongeren om hun talenten te herpakken. Zij bieden aan deze jongeren een podium waar zij hun talenten op cultureel en artistiek gebied verder kunnen ontwikkelen en hun creativiteit naar voren kunnen brengen.

Pasa Palabra
Making of tvspotje Donorregister Ocan Levende Talen 2 web resize 350pxDrie tot vier keer per jaar organiseert de Sectie Papiaments van Levende Talen ‘Pasa Palabra’ dit zijn sprankelende avonden vol poëzie, verhalen en muziek in het Papiaments. Zij verbinden talentvolle jongeren aan kunstenaars en artiesten die het al gemaakt hebben en bieden daarnaast de jongeren de mogelijkheid om hun producties en creaties te etaleren. Met deze avonden willen zij mensen kennis laten maken met taal door culturele activiteiten waarbij zij de nadruk leggen op het Papiaments. Op deze manier wil de vereniging mensen kennis laten maken met het Papiaments op het niveau waar het op de eilanden wordt gesproken. Een taal op niveau die niet onderdoet voor andere levende talen. Een bijdrage leveren aan de totstandkoming van het spotje is ook een manier om de jongeren bij te staan in het verder ontwikkelen en etaleren van hun talenten.

Making of tvspotje donorregister Ocan levende talen 3 Ocan Caribisch donorwet Het creatieve proces: wie, wat, hoe?

De inspirerende begeleider achter de inhoud van het campagnespotje is Rienaysa Lamp Antonia. Met 14 jaar is zij op Curaçao begonnen met poëzie voor te dragen bij Anakú Kuumba. Dit is een Afrikaanse naam dat staat voor een wortel die is ontkiemd en creativiteit. Zij verteld enthousiast dat zij onder begeleiding van mevrouw Noris Doran poëzie heeft leren schrijven, voordragen, analyseren, uitpluizen van teksten en opnieuw, verwerken van emoties, zichzelf ontdekken, haar eigen pad bewandelen als dichter. Zij is vervolgens naar Nederland gekomen om te studeren, maar is nog steeds lid van Anakú Kuumba. Rienaysa vertelt: “Het was voor de jongeren wel een hele uitdaging om in de Nederlandse taal zich op een emotionele manier uit te drukken zeker waar het thema donordonatie betreft.” Zij heeft de vier jongeren begeleid bij het neerzetten van een prachtige performance. Met haar team wilde zij graag met iets vernieuwends komen in een andere setting, met een ander ritme en wat de jongere generatie meer zou aanspreken. Met in haar achterhoofd dat de opname van het spotje in theater Vaillant zou plaatsvinden is zij met de jongeren gaan brainstormen over een kunstzinnige manier waarbij zij deze serieuze thematiek naar voren konden brengen. Rienaysa: “Het was een intensief denkproces, maar ook een bewustwordingsproces. Het was voor hen nieuw. Zij hadden het gevoel zich beter in hun eigen taal te kunnen uiten. Het gaf verdieping in wat zij willen zeggen. Het was wel moeilijk, maar niet onmogelijk om tot een eindproduct te komen.”

Making of tvspotje Donorregister Ocan levende talen pasa  palabra Ocan CaribischDe jongeren die meegewerkt hebben aan het spotje zijn: Kimberley Vasquez Dominquez (Bonaire), Rashmid Willems (Curaçao), Brooke Shields Goedgedrag (Curaçao), Gilia Croes (Aruba). Zij studeren nog allemaal en hebben al eerder meegedaan aan de activiteiten van ‘Pasa Palabra. Zij hebben laten zien dat je op een kunstzinnige manier een serieus thema onder de aandacht kan brengen. Bij hun performance werden zij muzikaal begeleid door Quincy Braafhart. Quincy is een allround artiest. Hij heeft met verschillende artiesten producties gemaakt en ook met Rienaysa. Zijn muzikale begeleiding maakte het geheel compleet.

Het mediaproduct en de regisseur

Niet alleen de inhoud van het script heeft positieve reacties opgeleverd, maar ook het mooie beeldmateriaal. Een mooi script zonder een goede regisseurdie het geheel tot een mediaproduct kan maken is verloren tijd. Het geheel is geregisseerd, geproduceerd  door Luigino Clarinda en verwerkt tot een kwalitatief hoogwaardige mediaproduct. Luigino is opgegroeid op Curaçao. Hij emigreerde naar Italië en studeerde daar in culinaire kunsten. Echter besloot hij terug te keren naar zijn liefde voor fotografie en film. Een liefde die teruggaat naar zijn jonge jaren. Na twee jaar Italië, maakte hij de overstap naar Nederland. In 2015 richtte hij Pathos Studios op. Deze Griekse naam reflecteert zijn passie voor film en video’s. Deze overstap heeft hem niet in zijn kouwe kleren gezet. Hij werkt tegenwoordig aan mooie projecten voor topmerken, nationale televisie en bedrijven. In 2019 ontving het bedrijf de prijs voor een videoclip die hij maakte en regisseerde. Recent heeft Luigino samen met Quine-Sade Brown gewerkt aan een korte film Memoir opgenomen in Gouda. 

En dan het spotje! 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.