Skip to main content

Actualiteiten

Informatiebijeenkomsten Donorregister van start, deelnemers krijgen nodige uitleg en stellen vragen die voor hen van belang zijn

03 november 2020
Amsterdam Zuidoost informatiebijeenkomst donorregister donorwet Ocan Caribisch


Op zaterdag 17 oktober 2020 trapten wij af met de landelijke informatiebijeenkomsten over de nieuwe Donorwet en het Donorregister. Deze speciale bijeenkomsten zijn onderdeel van onze ‘Mi kurpa Mi desishon My body My choice' campagne. 

Onze eerste stad was Amsterdam. Op de OBA locatie Bijlmerplein verzorgden de voorlichters van Stichting Inclusia voor deelnemers uit Amsterdam Zuidoost en omstreken een presentatie waarin zij werden geïnformeerd over de nieuwe wet, de inhoud, wat donor zijn betekent en hoe ze zich kunnen registreren. Het doel van een onze informatiebijeenkomst is om de aanwezigen (meer) bewust te maken van het belang van het maken van een eigen keuze in het Donorregister. Sleutelfiguur Lucia Martis van Stichting ProFor heeft een bijdrage geleverd aan de organisatie van deze bijeenkomst en heeft zij deze onder de aandacht brengen van de lokale Caribisch en Latijns Amerikaanse gemeenschap. Met het in achtneming van de Coronarichtlijnen hadden we een volle zaal van 14 deelnemers. Binnen deze groep deelnemers waren voornamelijk Spaans- en Papiamentstaligen. Enkelen spraken Portugees.
 
Stichting Ocan streeft actief ernaar om aanwezigen goed te informeren door  hen de gelegenheid te bieden de voorlichting in eigen taal te krijgen en eveneens als deelnemer in eigen taal vragen te kunnen stellen.  Zo werd in Amsterdam de presentatie door Stichting Inclusia in het Papiaments gegeven en vertaalde een tolk van Stichting ProFor naar het Spaans.

 

Amsterdam Zuidoost  informatiebijeenkomst donorwet donorregister Ocan Caribisch     Amsterdam Zuidoost  informatiebijeenkomst ocan caribisch ocan

Voor de tweede bijeenkomst gingen wij op vrijdag 23 oktober 2020 naar Capelle a/d IJssel. Lokale sleutelfiguur Pasito Stroop zorgde hier ook voor een goede opkomst van 14 deelnemers. De bijeenkomst met 14 deelnemers werd op de locatie van Vereniging Antillianen en Arubanen Capelle (VAAC) gehouden.

 capelle ad IJssel informatiebijeenkomst donorregister donorwet Ocan Caribisch      capelle ad IJssel informatiebijeenkomst Ocan caribisch

Komende informatiebijeenkomsten en volgorde

capelle ad Ijssel  informatiebijeenkomsten Ocan Caribisch Donorwet DonorregisterWij proberen zoveel mogelijk de informatiebijeenkomsten af te stemmen op de periode waarin de overheid regionaal een herinneringsbrief stuurt naar mensen die zich nog niet in het Donorregister geregistreerd hebben. Voor Amsterdam (regio Noord Holland) vielen de herinneringsbrieven tussen september en oktober 2020 op de mat. Voor Capelle a/d IJssel (regio Zuid Holland) gebeurt dit in oktober en november 2020. Gedurende de twee bijeenkomsten bleek dat het merendeel van de aanwezigen nog niet hadden geregistreerd en gaven aan na de informatie dit te doen. Een paar aanwezigen maakten van de gelengheid gebruik om ter plekke het registratieformulier in te vullen.

De volgende informatiebijeenkomst staat gepland voor Den Helder op zondag 8 november 2020. Kom naar onze locatie Sport- en zalencentrum De Draaikolk (Dollardlaan 202, 1784 BJ Den Helder) om uw prangende vragen te stellen. U kunt zich opgeven bij mw. Sharine Margaretha. U bent van harte welkom!

Er volgen nog meer informatiebijeenkomsten in de verschillende provincies. Hou de Ocan Agenda pagina op de Ocan website in de gaten om te zien welke steden en locaties volgen.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.