Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

KIJKTIP: uitzending van George Maduro - een ‘gewone’ held, zondag 30 april 2017 14.45 uur, NPO 3 (ZAPP)

18 april 2017

George Maduro Een Gewone Held Ocan oorlog dodenherdenking madurodamGeorge Maduro – een ‘gewone’ held, een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen. Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag op een schaal van 1 op 25.

Uitzending zondag 30 april 2017 om 14.45 uur op NPO 3 (ZAPP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SYNOPSIS

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, vlucht George niet naar Curacao maar blijft in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden voor de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam, ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar worden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.GEORGE MADURO – EEN ‘GEWONE’ HELD ging in het kader van het 100ste geboortejaar van George Maduro op 24 augustus 2016 in première bij de door Stichting de Cultuur Kameleon georganiseerde tentoonstelling George Maduro, verzetsheld van Curaçao in de Biblioteka Nashonal Kòrsou. Ook werd door stichting Eureducation een stripboek over George Maduro gepubliceerd. De tentoonstelling reist na de zomer nog door naar Aruba en Bonaire. Voor meer informatie over tentoonstelling en stripboek zie: www.georgemaduro.com
Op 15 juli 2016 werd een door Jikke van Loon ontworpen monument van George Maduro geschonken aan de Gemeente Den Haag. De jaarlijkse dodenherdenking voor kinderen bij dit monument wordt ook dit jaar weer gehouden. Vast onderdeel is het ingraveren van een kindernaam in het monument. De kindernamen lichten in goud op. In de komende jaren zal het monument door dit goudritueel steeds meer gaan stralen. 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief