Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 982 niet laden

Actualiteiten

Kristallnachtherdenking 2014 , zo. 9 november 2014, Amsterdam

08 oktober 2014

Nieuwsbrief Kristallnachtherdenking

Aan maatschappelijke organisaties in Nederland

Beste mensen,

Op 9 november zal opnieuw de Kristallnacht worden herdacht die in 1938 in Duitsland plaatsvond.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 staken nationaalsocialisten op bevel van naziminister van propaganda Goebbels honderden synagogen in Duitsland in brand. Bijna achtduizend joodse winkels werden vernield en zeker 92 joodse burgers werden vermoord. Na jaren van treiterijen, intimidaties en wettelijke uitsluiting van joden was de eerste van staatswege georganiseerde pogrom tegen joden een feit. In de jaren daarna volgde een grootschalige vervolging van joden tot in de dood. Hetzelfde lot trof zigeuners, communisten, socialisten, kritische christenen en homoseksuelen.De eerste herdenking van de Kristallnacht vond in 1992 plaats. Jongeren van Nederland Bekent Kleur vroegen toen met de herdenking bij het stadhuis in Amsterdam aandacht voor toenemende discriminatie en racisme in de samenleving. Directe aanleiding was destijds de aanval met brandbommen op een asielzoekerscentrum in het Duitse Rostock en vernielingen bij moskeeën in Nederland.

Sinds 2010 wordt de herdenking georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. De herdenking in Amsterdam sluit ook dit jaar weer aan bij activiteiten van andere organisaties die dag in diverse
steden in ons land en in vele andere Europese landen. Zie ook het korte filmpje (5 min.) met een sfeerverslag van de herdenking in 2011 bij het stadhuis in Amsterdam: http://youtu.be/6LxsTsB_bjw. Of de website:www.herdenkingkristallnacht.nl

Racisme in Europa

Evenals in de 30er jaren van de vorige eeuw is nu in Europa sprake van een onrustbarende toename van islamofobie, racisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie. Politieke partijen gebruiken racisme om de aandacht af te leiden van de armoede onder grote delen van de Europese volken.
Afgelopen zomer kwam het tot botsingen tussen extreem rechts en neo-nazi’s aan de ene kant en bewoners van de Schilderswijk aan de andere kant.
Al in 2013 tijdens het protest van de PVV in Den Haag waren Nederlandse neo-nazi groepen aanwezig die de hitlergroet brachten en NSB vlaggen meedroegen.
Pesterijen, brandstichting en zelfs moorden komen overal in Europa voor, onder meer in Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland en Noorwegen. Wij mogen niet toelaten dat Europa terugkeert naar de jaren 30. Toen niet, nu niet, nooit!

Mee ondersteunen?

Wij vragen u om de naam van uw organisatie aan de oproep te verbinden en binnen uw netwerk bekendheid aan de herdenking te geven.
Wilt u onderstaand strookje aan ons terugsturen? De naam van uw organisatie zal dan als mede-ondersteuner vermeld worden op de website. U kunt het strookje terugsturen naar


Met vriendelijke groet,

Lonneke Lemaire
Platform Stop Racisme en Uitsluiting
www.stopracisme.nu
(06 1480 4603)

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief