Skip to main content

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Ocan herdenkt en eert de Caribisch-Nederlandse bijdrage aan de wereldvrede tijdens bijzondere bijeenkomst

06 mei 2016

ocan herdenking Van Ghentkazerne tweede wereldoorlogROTTERDAM— Op 3 mei organiseerde Stichting Ocan een ceremonie waarin de rol werd erkend van de Caribisch-Nederlandse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog en de moedige inspanningen van allen die vandaag de dag dienen in de strijdkrachten. De ceremonie vond plaats in de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Er waren ongeveer 100 aanwezigen, onder wie vertegenwoordigers van het Arubahuis en militairen in uniform.

Kort na het welkomstwoord werden de namen van 168 Caribische Nederlanders die overal ter wereld zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht door middel van een video onder live begeleiding van The Ambassador of Music, Anastacia Larmonie op de piano en een minuut stilte. Spoken word- artiest Brooklyn droeg een gedicht voor van Walter Palm. 

Ocan-voorzitter drs. Glenn Helberg sprak over de dappere strijd van de eilandbewoners die in verschillende hoedanigheden bijdroegen aan de wereldvrede in de jaren 1940-1945 als officieren, leden van het Nederlandse verzet en arbeiders van de olieraffinaderijen, Shell en Esso.
Helberg, wiens toespraak gericht was op het onderwerp vrijheid oefenen, zette de aanwezigen aan tot het overpeinzen van de grote tragedie van de donkere oorlogsjaren en de onvrijheid tot vandaag in het dekolonisatieproces . Ook benadrukte Glenn Helberg in zijn korte introductie dat vrijheid voor de één niet gelijk staat aan vrijheid voor de ander.  Hij wees op de onbaatzuchtigheid van de gemeenschap die vocht voor een vrijheid die niet van haar was.

Kapitein-luitenant ter zee ing. Jos Rozenburg verzorgde een uitgebreide presentatie die grotendeels gebaseerd was op 8 jaar diepgravend onderzoek naar de rol van de eilanden en haar gemeenschappen zoals gepubliceerd in zijn boek “De Antillen in de Tweede Wereldoorlog”. Zijn presentatie bevatte oorlogspropagandafilms van de Amerikaanse regering en het Nazi-regime alsmede vele onbekende feiten zoals de lang geheim gebleven afspraak tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankijk om Aruba en Curaçao te bezetten als de eilanden dreigden bezet te worden door de Nazi’s. Bij zijn afsluiting wees Rozenburg ook op de positieve effecten van de oorlog door aan te geven dat de moraal van de militairen leidde tot samenwerking tussen mannen van verschillende culturele achtergronden. De oorlog werkte als katalysator voor de emancipatie van Antilliaanse mensen en het dekolonisatieproces in de vorm van de totstandkoming van de Nederlandse Antillen als autonoom land.

Sergeant-majoor Elvis Manuela focuste zijn toespraak op de belangeloze inzet voor het land, de harde realiteit van de oorlogstijd en de moeilijkheden die militairen vaak ondervinden wanneer zij terugkeren van een missie. Manuela is een van de vele Nederlandse militairen die hun land wereldwijd dienen. Op de vraag van moderator Leila Wijnhoven-Constancia om zijn ervaringen met het publiek te delen, vertelde Manuela over zijn ervaringen in Kroatië en Afghanistan. Hij legde uit dat kameraadschap en teamwork essentieel zijn bij het overleven van vredesmissies. Hij vertelde hoe hij en zijn medemilitairen bij elkaar kwamen om domino te spelen na missies en hoe de groepsleden samen verjaardagen vierden. Manuela is ook voorzitter van het Multicultureel Netwerk Defensie.

De laatste spreker van de avond was Roy Pieters. Pieters, oud-voorzitter van Ocan sprak over heroïek. Pieters attendeerde het publiek op het feit  dat  we elke dag de persoon kunnen zijn zoals we herdacht willen worden, dat we daar dan bewust mee moeten omgaan. Als held herinnerd worden is moeilijker, dat is niet iets wat je kunt plannen.  Afhankelijk van de context wordt je als held gezien of als sabboteur. Het verhaal van George Maduro, die dit jaar 100 jaar geleden is geboren en het verhaal van Boy Ecury  zijn hier inspirerende voorbeelden van. De Caribische Nederlandse mensen die niet gepland de mensen zijn geworden die we nu met eer bejegenen en helden zijn.

Het intermezzo werd verzorgd door Spoken word-artiest Brooklyn onder begeleiding van  mime Picture Marv. Hun fenomenale bijdrage belichaamde de kracht van militairen.

Ocan heeft de intentie om van de ceremonie een jaarlijks evenement te maken. Ocan ziet groot belang in het wijzen van de gemeenschap op onze plek in de geschiedenis en onze belangrijke bijdrage vandaag de dag aan het in stand houden van de vrede en de vrijheden die wij hebben verworven. Degenen die geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over deze fascinerende hoewel vergeten geschiedenis kunnen artikelen van historicus en oud-politicus Will Johnson en hoogtepunten uit de bevindingen van Jos Rozenburg nalezen op de website.

Benieuwd naar meer foto's van deze bijzondere avond? Zie onze Facebookpagina.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.