Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Ocan ondertekent het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids, akkoord aan minister Asscher gepresenteerd

29 oktober 2015

Gisteravond, 28 oktober, werd het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids aan Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gepresenteerd. Dit vond in Amsterdam plaats.  Naast Ocan hebben ruim 180 organisaties uit het hele land het Akkoord ondertekend. Klik hier voor het document.

Grondslag
Van januari tot oktober organiseerde de campagne Onderhuids  bijeenkomsten van Hengelo tot Middelburg over verborgen vooroordelen en racisme. De lokale bijeenkomsten (+1500 bezoekers) waren een belangrijke inspiratiebron voor het akkoord. Verder werden er specifieke samenkomsten en e-mailconsultaties belegd met maatschappelijke organisaties, (ervarings)deskundigen, instellingen, kerken, synagogen en moskeeën, gemeenten, (professionele) sportverenigingen en bedrijven.

28 Concrete Maatregelen
Het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids zet in op 28 concrete en realistische maatregelen. De ondertekenaars bieden niet alleen concrete en haalbare oplossingen aan de regering, ze nemen ook zelf verantwoordelijkheid en ze dragen aan de uitvoering hun steentje bij. De ondertekenaars pleiten via dit Akkoord onder andere voor aandacht van samenstelling van het personeelsbestand en het diversiteitsbeleid in jaarverslagen. De politie wordt geadviseerd in gesprek te gaan met jongerengroeperingen, minderheidsorganisaties, buurthuizen of andere (gekozen) wijkvertegenwoordigers over discriminatie en etnisch profileren. Bovendien wordt de politie aangeraden expliciet aan te geven waarom iemand staande gehouden is.

De Campagne
De campagne Onderhuids gaat over (on)bedoelde of (on)bewuste raciale discriminatie. De naam Onderhuids verwijst naar de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies in Nederland; spanningen die kunnen bijdragen aan polarisatie en zelfs radicalisering, zonder dat we daar soms bewust van zijn. Onderhuids staat niet voor de opgeheven vinger, maar geeft antwoord op de vraag of onze eigen voorkeuren en vooroordelen niet leiden tot (on)bedoelde discriminatie en racisme en roept daarbij op tot introspectie, dialoog en verbinding.

Bron: www.onderhuids.nl

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief