Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Oktober 2016: Black Achievement Month 2016

26 september 2016

  

Black Achievement Month poster Ocan decade African Descent

AMSTERDAM – Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) wil Nederland kennis laten maken met de gehele (Nederlandse) ‘zwarte’ geschiedenis. Dit gebeurt tijdens de allereerste editie van de Black Achievement Month die plaatsvindt in oktober 2016 op meer dan 15 sprekende locaties in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam, waaronder het Bijlmer Parktheater, het Rijksmuseum, het Theater aan het Spui, Amsterdam Museum en de VU. De opening vindt plaats verspreid over twee dagen met een familiedag op 1 oktober in het NEMO Science Museum en de officiële aftrap op 2 oktober in het Compagnietheater. Het geheel wordt feestelijk afgesloten op 31 oktober in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. 

Blik op verleden én toekomst
Naast de geschiedenis over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap ervan zijn er diverse historische verhalen en gebeurtenissen van voor en na de slavernij die NiNsee met dit unieke event zichtbaar wil maken. Het NiNsee vindt het inzoomen op de kracht en rijkdom van culturele diversiteit een belangrijk aspect van het veranderen hoe wij over elkaar denken in de samenleving. Met de Black Achievement Month wordt niet alleen gekeken naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst.

Focus op volledige inclusie
De VN riep in 2015 de International Decade for People of African Descent uit. Hiermee wil de VN lidstaten stimuleren samen te werken met mensen van Afrikaanse afkomst en te komen tot een programma van activiteiten in het kader van erkenning, gerechtigheid en ontwikkeling die zullen leiden tot positieverbetering van deze groep. Het programma van de Black Achievement Month volgt deze gedachte en onderstreept het belang van de bijdrage die mensen van Afrikaanse afkomst hebben geleverd aan onze maatschappij en legt daarbij de focus op volledige inclusie, het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie.

Van Steve McQueen tot Obia
Het programma van de Black Achievement Month bestaat uit meer dan twintig verschillende evenementen. Zo gaan bedrijven het gesprek aan met de nieuwe generatie Afro-Caribisch talent tijdens het netwerk event Dutch Caribbean Connect en organiseert Rialto een speciaal filmprogramma over regisseur Felix de Rooy; een sleutelfiguur voor de ‘zwarte film’ in Nederland. Er is een uitvoering van de succesvolle West-Afrikaanse dansvoorstelling Obia door Untold in de Stadsschouwburg, er zijn speciale evenementen voor jongeren en vrouwen en er komen belangrijke sprekers zoals Steve McQueen, regisseur van de internationaal gelauwerde en drievoudig Oscarwinnende film 12 years a slave, die tijdens de opening op 2 oktober wordt geïnterviewd door Shay Kreuger.

Black Achievers
De Black Achievement Month laat zien dat er veel bijzondere prestaties geleverd worden door zwarte rolmodellen in Nederland. In het programma worden de successen van deze bekende maar vaak ook onbekende Black Achievers geëerd en gevierd én er wordt hen een podium geboden om te vertellen over hun passie, hun activisme, hun werkzaamheden en hun toekomstdromen.

Organisatie
De Black Achievement Month is een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Gemeente Amsterdam. De projectleiding is in handen van John Leerdam en de coördinatie van de programmering wordt verzorgd door Otmar Watson.

Partners
NEMO Science Museum, Compagnietheater, OBA, IZI Solutions, AfroVibes Festival, Amsterdam Museum, Museum Volkenkunde Leiden, Stadsschouwburg Amsterdam, Bijlmer Parktheater, Untold, Vereniging Antilliaans Netwerk, Vrije Universiteit, New Urban Collective, Rialto, Eternity Percusion, Swazoom, Rijksmuseum, Stichting Ocan, Dutch Caribbean Pearls, Stichting NAKS Nederland, Muziekgebouw aan ’t IJ, Theater aan het Spui en Nationaal Glasmuseum.

De Black Achievement Month heeft een website en Facebookpagina. 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief