Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Oproep: deelname 2e werkconferentie en Jongerenpanel Maatschappelijke Diensttijd van de NJR, vr. 18 mei 2018(10.00h), Utrecht

26 april 2018

Uitnodiging NJR Conferentie 9 feb Ocan Caribisch jeugdparticipatie

Uitnodiging NJR  conferentie maatschappelijke diensttijd Ocan CaribischGraag brengen wij onder uw aandacht de 2
e werkconferentie en Jongerenpanel Maatschappelijke Diensttijd. De Nationale Jeugdraad(NJR) ziet graag dat de betrokkenheid van jongeren uit de Caribisch Nederlandse gemeenschap in Nederland bij dergelijke initiatieven van jeugdparticipatie zichtbaarder wordt. Bent u tussen de 16 en 30 jaar oud? Dan kunt u u hiervoor aanmelden. Ocan vindt het belangrijk dat onze jongeren deze kansen benutten. 

Het nieuwe kabinet wil jongeren graag meer betrekken bij de maatschappij en ze extra mogelijkheden bieden om zichzelf te ontwikkelen met de invoering van de maatschappelijke diensttijd. Om dit goed te doen, staan jongeren centraal in het ontwerpproces. Hier zijn de ministeries van VWS, OCW & SZW samen met NJR en maatschappelijke organisaties in januari 2018 mee begonnen.

Tijdens de eerste werkconferentie over de maatschappelijke diensttijd is duidelijk geworden dat jongeren een diensttijd willen die aansluit op hun interesses, veel keuzevrijheid biedt en hen iets oplevert, zoals vaardigheden, werkervaring, studiepunten en erkenning, bijvoorbeeld door een certificaat.

Samen met jongeren, NJR en maatschappelijke organisaties werken de ministeries van VWS, OCW & SZW verder aan het vormgeven van de maatschappelijke diensttijd. Daarom wordt op vrijdag 18 mei de tweede werkconferentie over de maatschappelijke diensttijd georganiseerd. Er is een aantal voorbeelden voor de diensttijd bedacht, en deze wil het kabinet graag aan jongeren voorleggen.

Daarom zoeken de ministeries van VWS, OCW & SZW jongeren die het leuk vinden om deel te nemen aan de conferentie en om hun mening over de maatschappelijke diensttijd te laten horen.

In het kort:

Wat: 2e Werkconferentie maatschappelijke diensttijd

Wanneer: vrijdag 18 mei 2018, van 10.00-17.00 uur

Waar: De Fabrique, Utrecht

Voor wie: alle jongeren met een leeftijd tussen de 16-30 jaar oud

Kosten: alle reiskosten voor de jongeren en begeleiders worden vergoed

Programma:

In de ochtend kunnen de jongeren kiezen uit verschillende workshops. In de workshop ervaren ze in het kort hoe het is om een maatschappelijke diensttijd te doen. Na afloop van de workshop horen we graag wat ze ervan vonden, wat sprak aan en wat kan beter? In de middag gaan ze in groepjes samen met andere jongeren advies geven aan organisaties die een maatschappelijke diensttijd voor jongeren willen aanbieden. Staatssecretaris Paul Blokhuis is hierbij ook aanwezig en nieuwsgierig naar hun ideeën.

10.00 – 10.30 uur Inloop & inschrijving

10.30 – 13.00 uur Workshopronde: mini-maatschappelijke diensttijd

13.00 – 14.00 uur Lunch

14.00 – 14.30 uur Welkom door staatssecretaris Paul Blokhuis

14.30 – 15.30 uur Pitches & brainstormsessies

15.30 – 15.45 uur Pauze

15.45 – 16.30 uur Vervolg brainstormsessies

16.30 – 17.00 uur Afsluiting

17.00 – 18.00 uur Borrel

Informatie: klik hier voor een impressie van de vorige conferentie met jongeren en meest gestelde vragenvragen.

Jongerenpanel

Vanaf de zomer van 2018 gaat er een experiment starten met de maatschappelijke diensttijd. Maatschappelijke organisaties kunnen hiervoor binnenkort een subsidieaanvraag doen. Voor de beoordeling van deze aanvragen wordt er een jongerenpanel opgericht. Mocht u jongeren in gedachten hebben die hiervoor interesse hebben, horen we dat graag! We zoeken naar een zo divers mogelijk panel. Onderstaand bericht is gericht op de werving van jongeren:

De Maatschappelijke Diensttijd komt eraan. Hoe deze er precies uit gaat zien begint steeds meer vorm te krijgen, mede dankzij de mening van jongeren. Vanaf de zomer gaat de overheid een ‘proef’ maatschappelijke diensttijd organiseren. Wij (NJR en Youngworks) zijn op zoek naar jongeren die willen meebeslissen over het uiteindelijke aanbod. Je leest het goed; jij beslist! Samen met de andere leden van het jongerenpanel ga je de aanvragen die binnenkomen beoordelen. Van welke plannen gaat je hart sneller kloppen? En op welke aanvragen zou jij echt nooit reageren? Wat spreekt jou aan als jongere en wat totaal niet? Kortom: jij bepaalt welke aanvragen uiteindelijk subsidie zullen krijgen om als aanbieder mee te doen aan deze ‘proef’ Maatschappelijk Diensttijd. Een grote verantwoordelijkheid dus! Zie jij dit zitten? Meld je dan nu aan!

Check:

- Je bent de hele dag beschikbaar op 25 mei (locatie: Amsterdam centrum inclusief lunch en reiskostenvergoeding)

- Voorkennis over de Maatschappelijke Diensttijd is geen vereiste

- Je bent aanwezig tijdens de conferentie op 18 mei

 

Interesse & aanmelding: heeft u interesse om met jongeren vanuit uw organisaties deel te nemen of nog verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met Felisha Aakster of Vera van de Wiel door te mailen naar of te bellen naar 070-2303575.

Jongeren kunnen zich individueel inschrijven voor de conferentie via deze link, en voor het jongerenpanel via deze link.

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief