Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Oproep: kom naar het Tweede Kamerdebat over de ‘Bosmanwet’, wo. 28 september 2016 (10.35h), Den Haag

26 september 2016

Tweede Kamer Bosmanwet 5 maart 2014 Ocan


Tweede Kamer debatteert over vestigingseisen voor Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren

Op woensdag 28 september om 10.35h ‘s ochtend vindt het vervolg plenaire debat antwoord 1e termijn en 2e termijn plaats over de vestigingseisen voor Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Wij roepen eenieder die in de gelegenheid is wederom aanwezig te zijn op de publieke tribune. Laat zien dat je opkomt voor de rechtspositie van Caribische Nederlanders en voor Grondwetartikel 1. 

De ingang van de Tweede Kamer is Lange Poten 4, naast Nieuwspoort. Het debat vindt plaats in de plenaire zaal.

Met het wetsvoorstel beoogt de VVD Caribische Nederlanders de mogelijkheid te ontzeggen om zich te vestigen in Nederland. Het wetsvoorstel druist ons inziens regelrecht in tegen de meest fundamentele grondrechten en dreigt een precedent te scheppen voor meer wetgeving van een dergelijke aard. Het vormt derhalve een gevaar voor de Nederlandse samenleving.

‘Small island developing states’

De economieën van ‘small island developing states’ (SIDS) – zoals een aantal Caribische (ei-)landen (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn formeel geen SIDS, maar ‘Non-UN Members/Associate Members of the Regional Commissions)  –  kunnen worden “bemoeilijkt door de grote afstand, het insulaire karakter, de kleine oppervlakte, een moeilijk reliëf en klimaat en de economische afhankelijkheid van enkele producten, welke factoren door hun blijvende en cumulatieve karakter de ontwikkeling van deze gebieden ernstig schaden". De Caribisch-Nederlandse eilanden hebben niet voor niets de beschermde status van LGO (‘Landen- en Gebieden Overzee’) van de EU, bedoeld om ontwikkelingskansen te vergroten. De eilanden kansrijk maken lijkt ons inziens veel meer gerechtvaardigd en effectiever voor de ontwikkelingsmogelijkheden van jongeren dan het ontzeggen van burgerrechten aan de bewoners van deze eilanden.

Mensenrechten ipv vestigingseisen

Sinds 1974, al 40 jaar, worden voorstellen gedaan door de Tweede Kamer om de immigratie vanuit de ‘Antillen’ naar Nederland te beperken. Tot nu toe zonder resultaat. Ons pleidooi is en blijft: voor positieverbetering van Caribische Nederlanders is een daadwerkelijk mensenrechtenbeleid in het gehele Koninkrijk dé oplossing; het ontnemen van mensenrechten aan bepaalde groepen is hét probleem. Laten we daar de komende 40 jaar aan werken. Welke politieke partijen doen mee?  

Wij hopen u allen te zien woensdagochtend 28 september 2016 om 10.35h in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerdebatten

Voor actuele tijden van plenaire debatten, checkt u svp de website van de  Tweede Kamer 

Foto Suzanne Koelega: Ocan en groep geïnteresseerden na afloop van het plenaire debat over de 'Bosmanwet' op 5 maart 2014.

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief