Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Uitnodiging: "Voorbij de Nederlandse Antillen", 22 juni 2017(20.00h), Amsterdam

14 juni 2017

Op zonvakantie naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Voor veel Nederlanders stopt het Antilliaanse alfabet na A, B en C. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, het achtuurjournaal en de gemiddelde geschiedenisles is weinig aandacht voor de zes eilanden in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Het pijnlijke gedeelde koloniale verleden loopt echter als een rode draad door de actualiteit; denk aan de Nederlandse bemoeienis met de parlementsverkiezingen op Curaçao en de ‘braindrain’ van een jonge generatie eilandbewoners naar Nederland.

Op welke manier moet Nederland verantwoordelijkheid nemen voor haar voormalige kolonie, die sinds 10-10-’10 geen staatkundige eenheid meer vormt? Hoe worden de koloniale geschiedenis en de huidige banden met het Caribisch deel van het Koninkrijk gerepresenteerd in onderwijs en media? Welke kansen ziet de jonge generatie eilandbewoners in migreren naar Nederland en een eventuele terugkeer naar de plek waar ze zijn opgegroeid?

In dit programma duiken we de geschiedenis in, onderzoeken welke plek de Nederlandse Cariben hebben in ons collectieve bewustzijn en denken na over de toekomst.

Valika Smeulders leidt de avond in met een korte lezing over Keti Koti op 1 juli, het belang van kennis over het verleden, en de verschillende manieren van herdenken die bestaan binnen het Koninkrijk.

Met Valika Smeulders, Natasja Gibbs en Ineke Mok praten we over beeldvorming m.b.t. het koloniale verleden en de eilanden in media en onderwijs.

Op welke manier kunnen we binnen het Koninkrijk vorm geven aan een al dan niet gezamenlijke toekomst? Hierover gaan we in gesprek met Glenn Helberg en Wouter Veenendaal.

Stacey Mac Donald en Quinlan de Windt groeiden op op Curaçao. Ze vertellen over hun overwegingen om in Nederland te studeren en hoe ze denken over eventuele remigratie.

Moderator: Nicole TerborgMet onder andere:

  • Dr. Valika Smeulders is oprichter van Pasado Presente, dat het koloniale verleden onderzoekt en openbaar maakt via o.a. publicaties, lezingen en tours. Ze is als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut Taal- Land- en Volkenkunde en gespecialiseerd in maatschappelijke diversiteit, erfgoed en het slavernijverleden.
  • Glenn Helberg staat op nummer 18 in de kandidatenlijst van Artikel 1. Hij is geboren en getogen op Curaçao en is transcultureel psychiater. Voorheen was hij voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN).
  • Dr. Wouter Veenendaal is universitair docent Politicologie aan de Universiteit van Leiden. Hij was hoofdonderzoeker bij een grootschalig opinieonderzoek over de relaties binnen het Koninkrijk op alle zes Caribische eilanden.
  • Natasja Gibbs is redacteur voor NPO Radio 1 en het Caribisch Netwerk (NTR), waar zij Caribische kwesties op de kaart zet.
  • Ineke Mok deed onderzoek naar beeldvorming en lesmateriaal. Ze is oprichter van Cultuursporen, waarin ze optreedt als ontwikkelaar, adviseur en coördinator van interculturele en educatieve projecten over thema’s als seksuele diversiteit, racisme en antisemitisme.      
  • Stacey Mac Donald maakt deel uit van de onderzoeksgroep Confronting Caribbean Challenges aan het KITLV, waarin ze kijkt naar de economische ontwikkeling van de eilanden met een focus op toerisme, natuurbehoud en cultureel erfgoed.
  • Quinlan de Windt is jeugdzorgwerker en heeft psychologie gestudeerd in Rotterdam.
  • Nicole Terborg is journalist en presentator bij NH Buurten en VPRO Nooit Meer Slapen.

Dit programma wordt georganiseerd door De Balie Academie

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief