Op zonvakantie naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Voor veel Nederlanders stopt het Antilliaanse alfabet na A, B en C. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, het achtuurjournaal en de gemiddelde geschiedenisles is weinig aandacht voor de zes eilanden in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Het pijnlijke gedeelde koloniale verleden loopt echter als een rode draad door de actualiteit; denk aan de Nederlandse bemoeienis met de parlementsverkiezingen op Curaçao en de ‘braindrain’ van een jonge generatie eilandbewoners naar Nederland.
Op welke manier moet Nederland verantwoordelijkheid nemen voor haar voormalige kolonie, die sinds 10-10-’10 geen staatkundige eenheid meer vormt? Hoe worden de koloniale geschiedenis en de huidige banden met het Caribisch deel van het Koninkrijk gerepresenteerd in onderwijs en media? Welke kansen ziet de jonge generatie eilandbewoners in migreren naar Nederland en een eventuele terugkeer naar de plek waar ze zijn opgegroeid?
In dit programma duiken we de geschiedenis in, onderzoeken welke plek de Nederlandse Cariben hebben in ons collectieve bewustzijn en denken na over de toekomst.
Valika Smeulders leidt de avond in met een korte lezing over Keti Koti op 1 juli, het belang van kennis over het verleden, en de verschillende manieren van herdenken die bestaan binnen het Koninkrijk.
Met Valika Smeulders, Natasja Gibbs en Ineke Mok praten we over beeldvorming m.b.t. het koloniale verleden en de eilanden in media en onderwijs.
Op welke manier kunnen we binnen het Koninkrijk vorm geven aan een al dan niet gezamenlijke toekomst? Hierover gaan we in gesprek met Glenn Helberg en Wouter Veenendaal.
Stacey Mac Donald en Quinlan de Windt groeiden op op Curaçao. Ze vertellen over hun overwegingen om in Nederland te studeren en hoe ze denken over eventuele remigratie.
Moderator: Nicole TerborgMet onder andere:
Dit programma wordt georganiseerd door De Balie Academie
Wilt u een gift of donatie doen
Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.
Maak een afspraak
Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten
Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag