Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 983 niet laden

Actualiteiten

Uitnodiging: Vraaggesprek Sophie Oluwole, wo. 24 mei 2017(17.00h), Amsterdam

12 mei 2017

Sophie Olúwolé - Afrikaanse filosofie

Wat het Westen kan leren

Bestaat ‘Afrikaanse filosofie’? Wat impliceert het dat wij onszelf die vraag stellen? Volgens de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé hebben veel Afrikaanse intellectuelen door koloniale educatie hun eigen traditionele wijze van denken vervangen door westerse ideeën. Dit roept bij sommigen de vraag op of er überhaupt authentieke Afrikaanse filosofische tradities bestaan. 

 Orúnmìlà, een goddelijk, mythisch figuur uit de Yoruba-cultuur, wordt in het Westen niet als filosoof beschouwd. In het boek Socrates en Orúnmìlà daagt Olúwolé ons denken hierover uit en pleit voor de erkenning van Afrikaanse filosofie. Socrates en Orúnmìlà hielden zich met vergelijkbare thema’s bezig en net als Socrates zette Orúnmìlà nooit een letter op papier. Olúwolé laat op overtuigende wijze zien waarom Orúnmìlà nooit dezelfde erkenning als Socrates heeft gekregen en wat dat vertelt over ons denken over filosofie. Met Socrates en Orúnmìlà doet ze een aanzet om hier verandering in aan te brengen. Het NiNsee organiseert op 24 mei 2017 in de Singelkerk in Amsterdam een vraaggesprek met de Nigeriaanse auteur en filosoof Sophie Olúwolé over haar boek Socrates en Orúnmìlà, dat door Saskia van der Werff voor uitgeverij Ten Have in het Nederlands vertaald is. Sophie Olúwolé zal worden geïnterviewd door actrice en schrijver Anousha Nzume. Filosofen Grâce Ndjako en Machiel Keestra verzorgen de introductie en een boekbespreking. Na afloop is het mogelijk om het boek te kopen en te laten signeren door Sophie Olúwolé.Sophie Bósèdé Olúwolé (1935) is een invloedrijke Nigeriaanse filosoof. In 2014 was zij een van de G8-filosofen van Filosofie Magazine, samen met o.a. Zygmunt Bauman, Peter Sloterdijk en Damon Young. Naast Socrates en Orúnmìlà (2017) schreef ze onder andere: Philosophy and oral tradition (1997), African Philosophy on the Threshold (2007), en African Myths and Legends of Gender (2015). Haar werk heeft een grote bijdrage geleverd aan het denken over het bestaan van een authentieke Afrikaanse filosofie.

PROGRAMMA
Presentatie door Anousha Nzume

17:00 uur Welkom 
17:20 uur Introductie Afrikaanse Filosofie door Grâce Ndjako
17:50 uur Interview met Sophie Oluwole door Anousha Nzume
18:10 uur Boekbespreking door Machiel Keestra
18:30 uur Vragen uit publiek aan Sophie Oluwole 
19:00 uur Signeren
19:00 uur Borrel

VOERTAAL: ENGELS
TOEGANG: GRATIS. 
LET OP: VERPLICHT OM ONLINE VIA DE ONDERSTAANDE LINK EEN GRATIS TICKET TE DOWNLOADEN I.V.M. HET BEPERKTE AANTAL PLAATSEN

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief