Actualiteiten

Un atardi ku minister: drukbezochte en informatieve bijeenkomst

11 april 2016

Afgelopen zaterdag 9 april vond de bijeenkomst ‘Un atardi ku minister’ plaats in Odeon te Rotterdam. Ocan organiseerde de middag in opdracht van het Curaçaose Ministerie van Vervoer, Verkeer en Ruimtelijke Planning (VVRP) zodat minister Suzy Camelia-Römer de Curaçaose gemeenschap in Nederland kon ontmoeten.

De middag werd een groot succes. De zaal zat vol met zo’n 150 mensen: senioren, ondernemers, werknemers, studenten, zelfs een paar kinderen. Veel aanwezigen waren voor het eerst bij een Ocan-evenement. Presentatrice Goriaka Maal kondigde als opening een kort verrassingsoptreden aan van zanger Lou Prince. De entertainer zorgde meteen voor ambiente door de minister ten dans te vragen.

Ocan-voorzitter Glenn Helberg hield een korte inleidende speech waarin hij de aanwezigen opriep tot samenwerking en geloof in eigen kunnen. Ook vroeg hij of zijn opvolger misschien in de zaal zat; Ocan is zoals bekend op zoek naar een nieuwe voorzitter.

 

DSC00154 Large

Hierna gaf minister Suzy Camelia-Römer een presentatie over remigratie. Zij vertelde over haar eigen ervaringen en ging in op de balans tussen dromen, verwachtingen en realiteitszin. Suzy Camelia-Römer vroeg de zaal om Curaçao niet teveel te vergelijken met Nederland. De minister gaf aan dat zij benieuwd is naar de ideeën en projecten waarmee Curaçaos-Nederlandse remigranten een bijdrage willen leveren aan de opbouw van Curaçao. Ook wil zij meer weten over de obstakels en uitdagingen waar remigranten mee te maken krijgen. Curaçao heeft de remigranten volgens Camelia-Römer nodig, maar kan voorlopig nog weinig beloftes doen over het remigratiebeleid. Daarvoor is eerst een onderzoek nodig naar de remigratiewensen van Curaçaoënaars in Nederland; de regering wil dat Ocan deze wensen in kaart gaat brengen.

 Na de presentatie kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen aan de minister. Het verschil in mentaliteit kwam ter sprake; Suzy Camelia-Römer riep remigranten op om zich aan te passen aan de lokale cultuur. Ze beloofde contact op te zullen nemen met haar collega’s over de hoge kosten voor het invoeren van goederen op Curaçao. Daarnaast zal zij hen adviseren om in soortgelijke bijeenkomsten ook het gesprek aan te gaan met de Curaçaos-Nederlandse gemeenschap in Nederland.

 

DSC00078 Large

Tijdens de informele borrel kregen de aanwezigen ruim de gelegenheid om de minister persoonlijk te spreken. Ondertussen werden drankjes en Curaçaose hapjes geserveerd.

Wij willen iedereen bedanken voor jullie komst. Een speciaal dankwoord gaat uit naar Randy Lourens van Meesteren Events voor zijn enorme bijdrage en alle community workers van Ocan die hebben meegewerkt aan dit evenement.

Wij zullen jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen op het gebied van remigratie.

Graag tot de volgende bijeenkomst!

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.

Maak een afspraak

+31 70 380 33 01

Beltijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag en Zondag: Gesloten

Adres

Stichting Ocan
Parkstraat 32, Unit 2.14
2514 JK Den Haag

Aanmelden nieuwsbrief