Skip to main content

Actualiteiten

15 augustus 2020 markeert 75 jaar vrijheid: de kostbare inzet van Caribische mannen en vrouwen in de periode 1940-1945, kapitein-luitenant Rozenburg en sergeant-majoor Manuela op Radio 1 op 16 aug. 2020

14 augustus 2020

Lago in full production Saba Islander Blog Will Johnson Ocan Caribisch

Foto: Lago olieraffinaderij op Aruba met dank aan historicus Will Johnson, Saba Islander Blog

Naast de jaarlijkse Bevrijdingsdag op 5 mei, vormt jaarlijks 15 augustus een belangrijk dag om de kostbare vrijheid te vieren. Met de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 komt de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden definitief ten einde. Nederlands-Indie (het huidige Indonesië) werd toen bevrijd. We vieren op 15 augustus 75 jaar vrijheid na een allesvernietigende wereldoorlog, die mede gewonnen werd dankzij de onbaatzuchtige, moedige en jarenlange inzet van ontelbare Caribisch-Nederlandse mannen en vrouwen.   

Zij vochten tegen de Duitsers en Japanners in landen ver weg van hun dushi en beloved geboorte-eiland en zorgden ervoor dat onze eilanden beveiligd werden tegen aanvallen van Duitse onderzeeboten en saboteurs, waardoor de broodnodige olie toevoer werd gegarandeerd voor de Geallieerde strijdkrachten. 

Dag in dag hebben zij op koopvaardijschepen loyaal hun werk gedaan onder ongelofelijke gevaarlijke omstandigheden, zonder protest. Zij vervoerden de oorlogsmaterialen die essentieel waren om de vijand uiteindelijk op de knieën te krijgen.

Door deze oorlog en hun bijdrage en inzet werd de basis gelegd voor de versnelde emancipatie van de Caribische samenleving, en daarmee het vaste geloof dat alle mensen gelijk zijn en iedereen het recht heeft om zelf te beschikken over zijn of haar toekomst, zowel individueel als collectief.

Het is deze groep die daarvoor soms de allerhoogste prijs heeft betaald.

Kapitein-luitenant ter zee ing. Jos Rozenburg is jarenlang bezig met onderzoek doen naar de rol van de eilanden en Caribische Nederlanders die tijdens de oorlog omgekomen zijn. In 2014 publiceerde hij het boek De Antillen in de Tweede Wereldoorlog. Sinds hij zijn belangrijk onderzoek begonnen is blijft hij meer namen van Caribische Nederlanders ontdekken die niet op de monumenten staan en komt hij meer te weten over de verhalen achter deze moedige slachtoffers.

Op 3 mei 2016 organiseerde Stichting Ocan in samenwerking met het Multicultureel Netwerk Defensie de herdenkingsceremonie ‘Caribische Nederlanders in dienst van de wereldvrede’ in het Van Ghentkazerne te Rotterdam onder belangstelling van ongeveer 100 aanwezigen. De namen van 168 Caribische Nederlanders die overal ter wereld zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden herdacht door middel van een video onder live begeleiding van The Ambassador of Music, Anastacia Larmonie op de piano en een minuut stilte. Het onderzoek van kapitein-luitenant ter zee ing. Jos Rozenburg duurt voort.

De duizenden namen van al die Caribische Nederlanders zijn te vinden op de onderzoek website Antilles at War, met hun verhalen als die bekend zijn.  Door middel van deze tekst op de herdenking van 75 jaar vrijheid vragen wij  wederom aandacht  voor de grote inzet en offers die zijn gebracht door en in het Caribisch deel van het Koninkrijk voor de vrijheid van ons allemaal. Laat iedereen die deze boodschap hoort of leest gaan kijken op de website of er eventuele  familieleden zijn die toen een bijdrage hebben geleverd. En laten we deze dag nog intenser beleven en in dankbaarheid terugdenken aan de mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat we vandaag mogen zijn, denken en zeggen wat we willen.

In vrijheid.

De 'Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog' bij NPO Radio 1, zo. 16 augustus 2020 rond 20.30h

Kapitein-luitenant ter zee ing. Rozenburg en sergeant-majoor Elvis Manuela zijn live op de radio om over deze periode te vertellen.  Rozenburg en vertelt aan de telefoon over zijn onderzoek én hij heeft een belangrijke oproep aan alle luisteraars. En in de bus van NPO Radio 1 in Den Haag zit sergeant-majoor Elvis Manuela. Hij is opgegroeid op Curaçao. Wat wist hij eigenlijk over de Tweede Wereldoorlog op zijn eiland? En wat betekent het onderzoek van Rozenburg voor hem en de eilanden?

Luister live rond 20.30 uur in en 14.30 uur op de eilanden (KLIK HIER)

 

Jos Rozeburg herdeneking 75 jaar vrijheid Ocan Carisch  

Foto: herdenkingsceremonie Caribische Nederlanders in dienst van de wereldvrede

Benieuwd naar meer foto's van de herdenkingsceremonie in 2016? Zie onze Facebookpagina.


 

 

 

Meer Actualiteiten

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.